sâmbătă, iulie 2, 2022

În această dimineață, zeci de bolnavi și voluntari purtând în brațe poze uriașe ale unor pacienți care suferă din cauza lipstei de tratamente inovatoare au ieșit în stradă. Ei au organizat un marș al tăcerii, pe traseul Fântâni Universitate -Ministerul Sănătații– Piața Romană. Principala revendicare: modificarea listei de medicamente compensate astfel încât bolnavii să aibă acces la produse mai noi, care le cresc șansele de supraviețuire.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Iată ce trebuie știut despre ALGOCALMIN...

În același timp, o scrisoare de protest față de lipsa tratamentelor inovatoare a fost lansată în mediul virtual. Orice român care dorește să se implice o poate trimite factorilor de decizie.

copil

Redăm mai jos scrisoarea:

Stimate guvernant,

Sper că ești bine sănătos, pentru că omul a cărui poză ți-am atașat-o nu se simte bine deloc. E foarte bolnav și, de 6 ani, așteaptă să-i fie respectat dreptul de a primi cele mai noi tratamente, care să-i dea șansele cele mai mari în lupta cu boala care-l chinuie. În loc de asta, a primit tratamente perimate, iar, uneori, nici măcar pe alea, pentru că, după cum bine știi, farmaciile spitalelor sunt goale. În timpul ăsta, boala lui a câștigat teren, l-a invalidat și l-a tras în direcția în care știu bolile grave să tragă oamenii: mai aproape de moarte, în fiecare zi mai aproape și mai aproape.

Te-ar mai interesa: Simptome de deficit de vitamina B12: semnul de ave...

În vreme ce cetățenii celorlalte țări europene beneficiază de tratamente noi, inovatoare, în România lista de medicamente compensate nu a fost actualizată din 2008. 140 de medicamente noi se află pe lista de așteptare de pe biroul tău, stimate guvernant, dintre care 80 sunt esențiale pentru boli cronice grave. Dintre aceste 140 de medicamente, Bulgaria compensează deja jumătate, iar Ungaria peste 60%. România se află pe ultimul loc în Europa și la acest capitol.

Te-ar mai interesa: Când este OBLIGATORIU să bem APĂ și DE CE?...

Cum te simți știind că, în lipsa acestor medicamente, unii bolnavi au murit, alții vor muri curând, iar alții au pierdut definitiv șansa unei vieți normale? Cum te simți știind că zeci și sute de mii de oameni așteaptă cu sufletul la gură semnătura ta? Că visează noaptea momentul în care o să aprobi, în sfârșit, nenorocita aia de listă? Pentru tine e doar listă, pentru ei, ea face diferența dintre viață și moarte.

Te-ar mai interesa: Simptomele cancerului: semnul banal care apare atu...

Mai uită-te o dată la omul din fotografie. Ar putea fi fiul tău, nu-i așa? Sau fratele tău sau un prieten drag. “Dar nu e!”, îți spui bucuros, în barbă. Așa e. Nu e nici fiul, nici fratele tău, dar e un om de viața căruia răspunzi. Și pentru asta ești acolo, pe scaunul ăla. Ca să îi dai cea mai mare șansă la viață acestui om și să îi respecți drepturile de cetățean european.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie știut despre PARACETAMOL. Atenție, poat...

Dă drumul celor 140 de medicamente noi de pe lista de așteptare. Semnează. Încetează să-ți mai murdărești mâinile cu moartea lentă și chinuitoare a cetățenilor care te-au ales pentru că le-ai promis o viață mai bună. Semnează acum.

Mulțumesc,

Un cetățean european care îți plătește salariul

Scrisoarea a fost deja trimisă către cei de care depinde revizuirea listei de compensate. Iată câteva adrese: cabinet.ministru@mfinante.ro, liviu.voinea@mfinante.ro, mirela.luca@gov.ro, dirrp@ms.ro, adrian.pana@ms.ro, presa@ms.ro, ministru@ms.ro, aneagoe@ms.ro, PetitiiMFP@mfinante.gov.ro, drp@gov.ro.

batrana

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private