Sari la conținut

Proteza totală de genunchi. Dr. Tarek Nazer explică când este indicată și în ce constă

Proteza totală de genunchi. Dr. Tarek Nazer explică când este indicată și în ce constă! Proteza totală de genunchi sau înlocuirea articulației genunchiului cu o componentă artificială este singura metodă de tratament în cazul stadiilor avansate de gonartroza. Atunci când se instalează gonartroza, pe lângă faptul că este afectată în mod direct activitatea zilnică a pacientului, apare și deformitatea membrului inferior, dar și durerea care este prezentă și în repaus și nu cedează la tratament antiinflamator.

Pentru a înțelege exact în ce constă intervenția este important să avem informații despre anatomia genunchiului și ce se întâmplă de fapt.

Proteza totală de genunchi. Dr. Tarek Nazer explică când este indicată și în ce constă

„Genunchiul este format din partea distală a femurului cu cei 2 condili femurali, partea proximală a tibiei (platoul tibial) și rotula (osul rotund care se află în contact cu femurul). Aceste sunt cele 3 oase care formează articulația genunchiului, iar între femur și tibie găsim cele 2 meniscuri, intern și extern, care au rol de tampon, cu scopul de a proteja oasele și suprafața articulară.

Proteza totală de genunchi constă în îndepărtarea suprafeței articulare acoperită cu cartilajul distrus la nivelul tibiei și a femurului, îndepărtarea menisculilor și ligamentelor încrucișate și înlocuirea lor.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Operația de protezare totală a genunchiului este o intervenție complexă care implică o serie de etape de pregătire preoperatorii obligatorii pentru a obține cele mai bune rezultate.

În primul rând, medicul ortoped va elibera o trimitere pentru efectuarea unei investigații de tip imagistic (radiografie specială, RMN sau CT), apoi se impune efectuarea unui set de analize complet, a unui control cardiologic și a unui consult preanestezic, pentru a se afla istoricul pacientului din punct de vedere medical.

Proteza totală de genunchi: etape intraoperatorii

Incizia la nivelul pielii, disecția în straturi până la nivelul articularției, îndepărtarea cartilajului deteriorat, aplicarea implantului de probă, cimentare sau fixarea componentelor finale la nivelul tibiei și a femurului, pentru ca mai apoi să se realizeze implantarea componentei de polietilenă între cele 2 componente de metal pentru a asigura stabilitatea și funcționalitatea normală a genunchiului. Foarte rar este nevoie de înlocuirea suprafeței articulare a rotulei cu o componentă de polietilen, în cele mai multe cazuri aceasta se efectuează doar după îndepărtarea osteofiților și centrarea rotulei.

Dr. Tarek: Calitatea protezei joacă un rol foarte important

„Calitatea protezei joacă un rol foarte important în rezultatul final al operației, din punct de vedere a mobilității și a dureri post operatorii. Atunci când calitatea protezei este una superioară ea ajută pacientul să se recupereze mult mai repede și să obțină un rezultat mult mai bun. La fel de important materialul din care este compusă proteza.

Ea trebuie să fie RMN compatibilă ca să putem efectua investigații de rezonanță magnetică post sau preoperator când este cazul. De asemenea, calitatea protezei se reflectă în mod direct și asupra duratei de viață a protezei (o proteză de calitate bună poate rezista și până la 20 ani).”, explică, în continuare, medicul ortoped.

Intervenția de protezare totală a genunchiului durează între 60 – 120 de minute, se efectuează sub anestezie rahidiană care reduce riscurile asociate anesteziei generale și asigură pacientului un confort post operator optim prin eliminarea durerilor postoperatorii obișnuite.

Medicul ortoped dr. Tarek Nazer realizează și infiltrarea țesuturilor cu anestezie locală ceea ce ajută la diminuare durerilor post operatorii și determină o recuperare mai rapidă. În plus, metoda minim invazivă care constă într-o incizie foarte mică care permite pacientului să calce din prima zi după operație.

Perioada de recuperare este de aproximativ 6 – 12 săptămâni, timp în care pacienții merg și calcă pe picior din prima zi postoperator, dar în primele 4 săptămâni este indicată folosirea cadrului sau cârjelor pentru a permite structurilor anatomice să se refacă complet fără suprasolicitare maxima.

Esențial în procesul de recuperare post operator este protocolul kinetoterapeutic care se întocmește în cadrul unei echipe multidisciplinare din care face parte medicul ortoped, medicul curant al pacientului (în cazul în care acesta are boli asociate) și specialistul kinetoterapeut.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: