sâmbătă, iulie 4, 2020

Depresie, anxietatea, pierderea stimei de sine dar și alți factori îi determină pe unii oameni să recurgă la gesturi iremediabile. Despre ceea ce înseamnă și cum pot fi oprite sau recunoscute intențiile suicidare am vorbit la Dorina Stamate, psiholog la Clinica de fericire, din București.

Specialista spune că actul sinuciderii este adesea o încercare disperată de a controla simptomele unei tulburări de dispozitie.

Citește și:

În timpul unei depresii severe o persoană are sau nu un control asupra gândurilor și sentimentelor sale. Cu curaj şi înţelegere poți ajuta un prieten sau un membru de familie să depăşească gândurile de sinucidere. Este extrem de important pentru persoanele cu tulburările de dispoziție să primească cât mai devreme tratament de calitate de la profesioniştii din domeniul  sănătăţii psihice, ne-a spus specialista.

Citește și:

Aceasta ne-a îndemnat să avem extrem de multă atenție la cei din jurul nostru. De exemplu, absolut orice menţionare de sinucidere trebuie luată în serios. Dacă cineva îți vorbește despre  sinucidere trebuie să acționăm.

Iată semanele care îți arată că o persoană are risc suicidar:

Sentimente insuportabile. Depresia face ca unele persoane să aibă sentimente extrem de puternice de inutilitate, disperare şi auto-îndoială. Aceste sentimente pot deveni de multe ori “de nesuportat”.

Citește și:

Grija de a nu rămâne afaceri neterminate. De exemplu, poți să vezi cum cineva drag își pregătește testamentul. Atenție! Inclusiv când cineva își face o asigurăre de viaţă pentru bunăstarea familiei poate să fie un alt semn de avertizare.

Repetiții pentru sinucidere. Adică, spune psihologul, discută la modul serios despre metode de sinucidere. Își achiziționează medicamente sau obiecte care  pot produce răni. Toate aceste detalii sunt de fapt semne că nu glumește, ci se pregătește pentru marele final.

Abuzul de medicamente, droguri sau de alcool.

Deși sunt condiții separate, ele trebuie  abordate împreună cu tulburările de dispoziție pentru ca tratamentul să aibă succes. Intoxicaţia cu alcool sau medicamente poate provoca un comportament impulsiv. Acestea pot să determine o persoană să acţioneze în punerea în aplicare a gândurilor suicidare, ne-a mai explicat specialistul.

Izolarea. Dacă o persoană pare hotărâtă să taie prieteniile şi legăturile sociale, există o posibilitate ca persoana s-ar putea confrunta cu o depresie. Prin urmare, să se pregătească pentru sinucidere.

Sentimentul de calm brusc. Dacă o persoană care a fost recent supărată sau fără speranţă și brusc pare foarte calmă nu este bine. Acestea sunt semne că este liniștită tocmai pentru că are un plan care să încheie chinul ei, a continuat Dorina Stamate.   

Cine ar putea fi în pericol?

Sentimentele şi acţiunile menţionate mai sus sunt unele semne că o persoană se gândește la sinucidere. Oricine ar putea avea gânduri de sinucidere la un moment dat, dar există anumite grupuri de persoane care pot fi expuse unui risc mai mare.

Iată care sunt persoanele aflate la risc:

Vârstnicii. Ei au risc ridicat din pricina multor probleme de viață cu care se confruntă.

De exemplu, pierderea celor dragi, schimbări ale stilului de viaţă, pierderea independenţei fizice, sunt numai câteva din greutățile lor. Mare grijă la semne cum sunt preocuparea în legătură cu moartea, declaraţii fără speranţă sau refuzul de a urma prescripțiile medicului, a susținut terapeuta.

Tinerii pot prezenta un risc mai mare din cauza presiunilor exercitate de familie şi şcoală. Sau a schimbărilor majore din viata lor și a schimbărilor hormonale.

Fii atent la semne cum ar fi auto-vătămarea corporală deliberată (cum ar fi tăierea), discuții despre moarte, agresivitate, furie, impulsivitate, fuga de acasă. Sau dorința de a fi perfect şi alte probleme cum ar fi tulburările de alimentaţie sau de alcool / abuzul de substanţe, a concis psihologul.

Persoanele care au avut recent o pierdere majoră sau o schimbare importantă în  viață. Psihologul spune că este normal ca un om să simtă durere după o pierdere și să ai nevoie de timp să te adaptezi la o schimbare majoră. Însă dacă starea de spirit a unei persoane rămâne constant depresivă pentru câteva săptămâni poate exista o problemă mai gravă. Fii atentă la schimbări majore în atitudine, schimbări în obiceiurile alimentare sau de somn, pierderea energiei, pierderea de interes pentru viață.

Oamenii care au mai încercat să se sinucidă 

Dacă o persoană a încercat să se sinucidă înainte şi pare că are depresie, dacă se izolează sau nu-și ia medicația poate fi în pericol, avertizează psihologul.

Reține! Poți ajuta dacă ești atent la tot ceea ce transmit sau simt cei din jurul tău. Dacă observi comportamentele descrise mai sus la un prieten, cere ajutorul unui specialist.

Parteneri