Din cuprinsul articolului
Psihoterapeutul și directorul clinic Jourdan Travers consideră că până și cele mai puternice și mai fericite relații pot eșua atunci când unele obiceiuri enervante sunt lăsate neabordate.
„Se acumulează încet până când, dintr-o dată, greutatea lor pare insuportabilă”, a spus Travers, adăugând că, dacă nu sunt controlate, aceste comportamente pot crea o ruptură între parteneri.
Psihoterapeutul, care a declarat pentru CNBC Make It că a lucrat cu peste o sută de cupluri, a dezvăluit cele trei obiceiuri cele mai comune și enervante pe care le-a văzut distrugând relații:

Obiceiuri enervante în relații: 1. Presupunerea că partenerul tău știe de ce ai nevoie
Multe persoane consideră că partenerii lor cunosc în detaliu ceea cândesc, ce-și doresc pe termen scurt sau lung și care sunt așteptările lor de la viață.
„În loc să-și exprime clar nevoile, mulți oameni se așteaptă ca partenerii lor să știe exact de ce au nevoie, atunci când au nevoie. Dar aceasta este o modalitate ușoară de a te pregăti pentru dezamăgire”, a spus Travers.
Potrivit acestuia, o comunicare clară este esențială pentru o relație puternică și sănătoasă. Iar presupunerea că partenerul tău înțelege gândurile tale poate fi dăunătoare și poate duce la resentimente.
Obiceiuri enervante în relații: 2. Ținerea scorului
Una dintre modalitățile sigure de deteriorare a relației este „ținerea scorului”, pentru orice greșeală, mai mică sau mai mare, a oartenerului.
„Relațiile sănătoase se pot deteriora rapid atunci când cuplurile încep să-și calculeze reciproc faptele bune și greșelile. Odată ce unul sau ambii parteneri «țin scorul», relația se transformă în cele din urmă într-o competiție”, a declarat Travers pentru CNBC Make It.
Această mentalitate de tip „dinți pentru dinți” dă adesea naștere unei dinamici relaționale tranzacționale; bunătatea devine un mijloc pentru atingerea unui scop și își pierde toată autenticitatea.”

Obiceiuri enervante în relații: 3. Comportament pasiv-agresiv
Dacă formezi un cuplu cu un pasiv-agresiv, cercetările sugerează că probabil se simte nefericit sau plin de resentimente, iar acesta este un semnal pe care nu ar trebui să-l ignori, a spus psihoterapeutul.
„Nu numai că este dureros și confuz, dar îi lasă și pe parteneri fără nicio modalitate de a merge mai departe”, a remarcat Travers.
Psihoterapeutul Jourdan Travers a adăugat, însă, că a avea aceste obiceiuri nu înseamnă că relația voastră este distrusă iremediabil.
„Relațiile necesită efort, iar acest efort începe adesea prin a te surprinde în fapt, a respira adânc și a alege o altă cale de urmat. Așadar, dacă te trezești că aluneci în oricare dintre aceste tipare sau poate chiar te enervezi din cauza faptului că partenerul tău le manifestă, vorbește despre asta, asumă-ți situația și încearcă din nou”, a mai spus Travers.