Sari la conținut

Complicația gravă de care pot suferi pacienții cu psoriazis, când apare și cum se tratează

Psoriazis este boala care poate ”antrena” o complicație severă. Artrita psoriazică este o afecțiune a articulațiilor care apare la pacienții diagnosticați cu  psoriazis.

De regulă, boala își are debutul între 20 și 30 de ani. Artrita psoriazică este o boală reumatică cronică care poate fi ușor confundată cu artrita reumatoidă, de aceea fiind esențial diagnosticul diferențial. Netratată, artrita psoriazică poate duce la dizabilități.

Principalele simptome ale bolii sunt prezența durerii articulare, rigiditatea dar și umflarea. Acest tip de artrită afectează de regulă afectează degetele, coloana vertebrală deși poate să atingă orice zonă a corpului. Erupțiile cutanate de cele mai multe ori sunt episodice, unele sunt prezente, alteori sunt în remisiune. De asemenea, artrita psoriazică poate duce la dezvoltarea unor deformări la nivelul mâinilor și picioarelor înainte de apariția celorlalte simptome specifice bolii. Sunt și pacienți care din pricina acestei boli pot să dezvolte și spondilită, de exemplu. Persoanele care au artrita psoriazică uneori dezvoltă și probleme oculare, de exemplu uveită. De asemenea, pacienții au un risc crescut pentru boli cardiovasculare

Artrita psoriazică poate afecta oricare dintre cele 78 articulații ale corpului, deși unele articulații sunt mai susceptibile de a fi afectate decât altele. Aproximativ unul din patru persoane care suferă de artrită psoriazică va avea dureri și rigiditate la nivelul gâtului sau spatelui.

Factorii favorizanți ai bolii sunt:

  • Aceasta boală este principalul factor de risc pentru dezvoltarea artritei psoriazice.
  • Moștenirea genetică.
  • Vârsta. Deși oricine poate dezvolta artrită psoriazică, apare cel mai adesea la adulți cu vârste între 30 și 50 de ani.
  • Factori de mediu precum sunt: stresul, infecțiile, anumite traumatisme.

Diagnosticul se stabilește în urma examinării fizice, a anamnezei. În afară de examenul fizic se poate face și o analiză a sângelui. Dacă există inflamație în corp, nivelul vitezei de sedimentare al hematiilor crește. Analizele de sânge se fac și pentru excluderea posibilității existenței altor afecțiuni reumatice. Pacientul va face și radiografii pentru ca medicul să poată vedea dacă articulațiile au fost deja afectate. Din păcate, un singur test care să conducă la stabilirea cu certitudine a bolii încă nu există, de aceea, uneori durează mult până se stabilește diagnosticul.

În ce constă tratamentul:

Pacientul cu această boală va avea practic nu un singur medic care îl îngrijește ci o echipă întreagă. Mai exact, medic dermatolog, reumatolog, medicul de recuperare medicală și medic ortoped în stadiile avansate ale bolii.

Boala nu se vindecă din păcate, dar simptomele pot fi ținute sub control prin medicație, iar tratamentul are ca scop prevenirea dizabilității. Astăzi există o multitudine de opțiuni terapeutice. De exemplu, pentru dureri pacientului i se vor da antiinflamatoare nesteroide, dar acesta va lua și medicamente care pot limita progresia bolii. Se pot face și terapii biologice.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel