Sari la conținut

Pubertatatea precoce crește riscul de cancer și de hipertensiune

Obezitatea este factorul cel mai probatoriu al unei pubertăți precoce la fete, care în prezent survine la reprezentantele rasei albe mai devreme ca înainte, dezvăluie un studiu realizat de oameni de știință americani.

‘Acest studiu sugerează că pediatrii ar trebui probabil să redefinească vârstele de pubertate precoce și tardivă la fete’, estimează coordonatorul studiului, medicul pediatru Frank Biro, de la secția de medicină a adolescenței din cadrul Spitalului de Copii din Cincinnati /statul Ohio/. ‘O maturitate avansată la fete are implicări clinice importante atât la nivelul psihico-social, cât și biologic’, explică acesta.

Fetele care au o maturitate precoce prezintă riscul de a se confrunta cu numeroase probleme precum lipsa de încredere în sine, depresia, eșecul școlar și comportamente asociale, precizează pediatrul. De asemenea, o pubertate precoce crește riscul obezității, hipertensiunii și mai multor tipuri de cancer, între care cel mamar și ovarian.

Autorii studiului au monitorizat 1.239 de fete în spitale din regiunea San Francisco, la Cincinnati și New York, pentru a determina debutul pubertății acestora. Ei au măsurat dezvoltarea pieptului lor și impactul pe care acest fenomen îl are asupra indicelui masei corporale, în funcție de rasă și originea etnică. Participantele aveau vârste între 6 și 8 ani la începutul studiului și au fost monitorizate în mod regulat din 2004 până în 2011.

Oamenii de știință au folosit criteriile stabilite pentru evoluția pubertății, între care cele cinci stadii de creștere a sânilor. Ei au constatat că vârstele de apariție a pubertății, indicate de dezvoltarea pieptului, variau în funcție de rasă, de indicele masei corporale și de locul geografic.

În prezent, dezvoltarea sânilor începe la fetele din rasa albă la vârsta medie de 9,7 ani, mai devreme decât s-a observat înainte. Fetele de rasă neagră continuă să fie mai precoce decât cele albe, cu un început de dezvoltare a pieptului la 8,8 ani. La hispanice, această vârstă este la 9,3 ani, iar la fetele asiatice — la 9,7 ani.

Cercetătorii americani au conchis că un indice de masă corporală mai ridicat /supraponderalitate și obezitate/ constituie un indiciu mai puternic al pubertății decât rasa.

Chiar dacă autorii acestui studiu își continuă cercetarea pentru a confirma existența de factori ambientali și psihologici în spatele acestui fenomen, ei au concluzionat deja că apariția precoce a pubertății la adolescentele din rasa albă este provocată, după toate probabilitățile, de o greutate excesivă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel