Sari la conținut

Puțini știu adevărul! Fructele care îngrașă și provoacă vârfuri ale glicemiei

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Puțini știu adevărul despre aceste fructe delicioase. Din ce în ce mai mulți români aleg să mănânce fructe atunci când vor să slăbească sau să se detoxifice. Cu toate acestea, nu toate fructele sunt desemnate ca doresc să mănânce. Trei dintre acestea îngrașă și provoacă vârfuri ale glicemiei.

Chiar dacă considerate a fi o sursă de vitamine şi minerale, unele dintre ele nu trebuie consumate foarte des sau în curele de slăbire. Expertul în sănătate Mahmoud Abdelaziz de la PharmacistMo.com și Anne Obligar, dietetician, au dezvăluit pentru SHEfinds, că bananele, strugurii și ananasul sunt fructele „sănătoase” care, de fapt, nu sunt foarte bune pentru sănătate din cauza nivelului de zahăr și a contribuției lor la creșterea în greutate.

Bananele îngrașă și cresc glicemia

fructe care ingrasa
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Bananele sunt la fel de bogate în zahăr ca și în potasiu. Sunt un fruct greu, care vă lasă o senzație de sațietate, dar conținutul ridicat de zahăr poate provoca senzația de foame foarte repede explică Anne Obligar. Recomndată este reducerea porțiilor sau optarea pentru alternative la acest fruct.

„Luați în considerare moderarea dimensiunii porțiilor și asocierea bananelor cu o sursă de proteine sau grăsimi sănătoase. Optați pentru fructe cu un conținut mai scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure, care sunt bogate în antioxidanți și au un indice glicemic mai mic, ceea ce determină o creștere mai lentă și mai constantă a nivelului de zahăr din sânge”, spune Mahmoud Abdelaziz.

Strugurii sunt ca și bananele, conțin zaharuri naturale, iar problema constă mai ales în cantitatea în care sunt consumați.

„Sunt ușor de consumat în cantități mari, ceea ce poate duce rapid la un aport semnificativ de zahăr. În plus, strugurii au un indice glicemic ridicat, provocând creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge”, mai spune Abdelaziz.

Specialisul recomandă, ca alternativă, merele și perele și asocierea acestora din urmă cu o sursă bună de proteine, pentru sațietate și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Al treile fruct ce se află pe lista de fructe asupra cărora specialiștii avertizează, din cauza conținutului ridicat de zahăr, este ananasul.

„Consumul de cantități mari de ananas poate duce la vârfuri de zahăr și la o potențială creștere în greutate”, atrage atenția Abdelaziz.

Opțiunile mai sănătoase pe care le puteți include în dietă în locul ananasului ar fi kiwi, sau pepenele galben, fructe al căror impact asupra nivelului de zahăr din sânge este mai mic.

Deși bananele, strugurii și ananasul au un conținut ridicat de zahăr natural, nu înseamnă că trebui să renunți complet la ele.

„Cheia este moderația și varietatea”, subliniază Obligar, potrivit SHEfinds.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel