Sari la conținut

Radioterapia ghidată de imagistică de suprafață țintește cu precizie cancerul minimizând impactul asupra țesuturilor sănătoase

radioterapie
Sursă foto: arhiva personală
radioterapie

Radioterapia ghidată de imagistica de suprafață (SGRT) reprezintă o evoluție majoră în tratamentul cancerului, oferind o abordare mai sigură, minimizând impactul asupra țesuturilor sănătoase și îmbunătățind șansele, în special în cazul cancerui la sân.

În comparație cu radioterapia tradițională, SGRT nu necesită tatuaje și poate corecta poziția pacientului în timp real, fiind mai confortabilă și mai precisă în administrarea tratamentului. Dr. Ovidiu Bunta, Director Medical Amethyst Timișoara, a explicat, pentru Doctorul Zilei, ce presupune și care sunt avantajele acestui tip de radioterapie.

SGRT previne erorile legate de tratament

Doctorul Zilei: În ce constă radioterapia ghidată de imagistica de suprafață?

Dr. Ovidiu Bunta: Radioterapia ghidata de imagistica de suprafata (SGRT) este o tehnică de radioterapie externă care folosește tehnologia 3D pentru a crește acuratețea tratamentului RT, țintind cu precizie cancerele din apropierea organelor vitale, economisind în același timp țesuturile sănătoase. Unul dintre factorii cheie pentru un tratament de radioterapie de succes este reproductibilitatea: corpul pacientului trebuie poziționat pe blatul mesei în aceeasi pozitie la fiecare pas al procedurii, de la simularea CT până la livrarea fiecarei fracțiune a tratamentului la acceleratorul liniar.

Reproductibilitatea este obținută în mod standard prin utilizarea dispozitivelor de imobilizare a pacientului concepute pentru fiecare zonă corporală, dar pot apărea în continuare mișcări subtile și involuntare ale corpului și pot afecta eficacitatea tratamentului, deoarece volumul tumorii ar putea aluneca din zona țintă și țesuturile sănătoase ar putea fi iradiate.

Sistemele de radioterapia ghidată de imagistica de suprafață (SGRT) folosesc mai multe camere care scanează suprafata pacientului și transmit personalului medical dacă pacientul se află în poziția corectă de tratament, prin proiectarea unui set de culori pe pielea pacientului, ce ajută personalul la corectarea poziției. SGRT devine o componentă integrală a viitorului flux de lucru în radioterapie.

Mai presus de un flux de lucru mai fluid, de îmbunătățire a funcționalității și eficienței, câștigă siguranță. SGRT este capabil să reducă erorile legate de tratament, deoarece pozitionarea greșită și accesoriile greșite sunt responsabile pentru majoritatea erorilor din tratamentul cu radioterapie (77%). Cel puțin 21% dintre aceste erori ar fi putut fi prevenite cu SGRT.

Poziționare mai rapidă și mai precisă a pacientului

– Cum funcționează tehnologia? Cum îmbunătățeste SGRT poziționarea pacientului și crește precizia radioterapiei?

– Tehnologia SGRT, cu produsele sale emblematice Sentinel 4DCT, Catalyst+ HD împreună cu cAutoverify, sustine clinicienii și terapeuții să obțină un tratament mai sigur, deoarece tehnica le permite:

  • (a) să gestioneze în timp real poziționarea pacientului;
  • (b) să livreze tratamente avansate sincronizate cu faza lor de respirație.

Prin urmare, Catalyst+ HD oferă un suport suplimentar, crucial pe parcursul întregului tratament, evaluând postura corectă a pacientului și întrerupând imediat tratamentul în caz de nepotrivire. Dacă pacientul se abate de la poziția optimă, fasciculul de radiații este întrerupt automat pentru a proteja țesuturile sănătoase de radiațiile inutile.

Soluțiile de automatizare a fluxului de lucru de la C-RAD îmbunătățesc productivitatea, sporind în același timp siguranța pacientului, asigurând că pacientul corect este tratat cu accesoriile corecte de radioterapie folosind tehnicile și aplicațiile potrivite într-o integrare perfectă cu dispozitivele de radioterapie într-o modalitate fără întreruperi.

Haraldsson şi colab. au analizat datele a 696 de pacienți și au găsit o diferență semnificativă în eroarea reziduală între scanarea suprafeței și poziționarea cu lasere în cameră. În ceea ce privește creșterea eficienței, ei au descoperit că scanarea suprafeței a redus semnificativ timpul de pozitionare a pacientului. Ambele beneficii au fost demonstrate pentru toate tipurile de tumori. SGRT a oferit o poziționare mai rapidă și mai precisă a pacientului în comparație cu pozitionarea clasica cu ajutorul laserelor.

Administrarea radioterapiei în sincron cu respirația pacientului

– Ce se întâmplă dacă pacientul se mișcă în timpul tratamentului cu radioterapia ghidată de imagistica de suprafață?

– Sistemul monitorizează și corectează în timp real poziția pacientului pe durata tratamentului, oprind automat fasciculul de radiații în cazul în care pacientul deviază de la poziția optimă, protejând țesuturile sănătoase din proximitate. Astfel, siguranța și acuratețea radioterapiei sunt semnificativ îmbunătățite. SGRT a fost, de asemenea, utilizat cu radioterapia stereotactică pentru a ajuta la pozitionarea inițială și pentru a detecta mișcarea pacientului în timpul tratamentului.

Pentru radiochirurgia stereotactică, SGRT permite utilizarea unui sistem fără cadru pentru a monitoriza suprafața pacientului într-o mască de imobilizare deschisă. Este important să înțelegem că pacienții au controlul asupra respirației lor și, la rândul lor, asupra administrării radioterapiei. Monitorizarea respirației va determina activarea fasciculului de radiații. Aceasta va fi activată numai atunci când poziția corectă a respirației este atinsă și menținută.

În plus, dacă în timpul tratamentului un pacient nu a putut să-și țină respirația pentru timpul necesar, această schimbare a poziției pacientului va duce la oprirea fasciculului de radiații până la reluarea poziției corecte a tratamentului și reținerea respirației.

– Care sunt diferențele dintre o ședință de radioterapie ghidată prin SGRT și o ședință clasică de radioterapie?

– Sistemul SGRT Catalyst+ HD monitorizează mișcările respiratorii ale pacientului și permite administrarea radioterapiei în sincron cu respirația acestuia, prin tehnica DIBH. Această abordare contribuie la reducerea riscului de iradiere a țesuturilor cardiace. Catalyst+ HD se deosebește de alte sisteme prin faptul că nu necesită plasarea markerilor corporali sau utilizarea de dispozitive pentru controlul respirației, realizând o monitorizare fără contact și, astfel, asigurând un tratament mai puțin invaziv, fără utilizarea radiațiilor ionizante.

Adoptarea SGRT în locul punctelor de tatuaj, care pot afecta bunăstarea pacienților și sunt văzute ca un memento vizibil negativ al bolii lor. Cu SGRT nu sunt necesare tatuajele, ceea ce ar putea fi un pas următor în îmbunătățirea tratamentului cu radiații pentru pacient. Avantajul tehnologiei Catalyst+ HD este precizia submilimetrică în livrarea tratamentului de radioterapie, fără aplicarea tatuajelor pe corpul pacientului.

SGRT poate reduce la zero expunerea inimii la radiații nedorite

– Cum poate ajuta radioterapia ghidată de imagistica de suprafață pacientele cu cancer de sân?

– Deși sistemul SGRT este util în tratarea unor forme diferite de cancer, cele care au cel mai mult de beneficiat în urma utilizării lui sunt pacientele diagnosticate cu cancer la sânul stâng, prin intermediul tehnicii avansate de tratament cunoscută sub numele de Deep Inspiration Breath Hold (DIBH). Deep Inspiration Breath Hold (DIBH) este o tehnică de radioterapie care implică administrarea dozei de iradiere în faza de inspir profund. Atunci când pacienta inspiră adânc, peretele toracic se extinde, iar inima se îndepărtează de zona sânului vizată pentru tratament.

Astfel, prin utilizarea tehnicii DIBH, se poate minimiza sau chiar reduce la zero expunerea inimii la radiații nedorite. Pentru tratamentul cancerului de sân, SGRT creste precizia pozitionării pacientului la tratament în comparatie cu utilizarea laserelor prin utilizarea întregii suprafețe a pielii pacientului în loc de doar trei semne pe piele (tatuaje). SGRT permite, de asemenea, clinicienilor să monitorizeze un pacient în timp real pentru a reproduce aceeași poziție.

Majoritatea pacientelor cu cancer de sân devin supraviețuitoare de lungă durată, prin urmare intervențiile terapeutice nu ar trebui să pună în pericol sănătatea și bunăstarea generală a pacientelor. Doza pentru inimă și, prin urmare, incidența bolii cardiace este mai mare la pacientele cu cancer de san stâng și riscul este mai semnificativ la pacienții tineri.

– Care sunt avantajele tehnicii DIBH și cum protejează inima?

– Datorită utilizării cu succes a noilor tehnologii și atenției sporite pentru evitarea inimii, controlul dozelor pulmonare devine o provocare. S-a estimat că DIBH prin reducerea dozei la volumul pulmonar cu 15-24%, are ca rezultat o îmbunătățire cu aproximativ 20% a probabilității de complicații ale țesutului pulmonar normal, iar la nivelul inimii dozele pot să scadă până la 60% cu reducerea implicită a complicațiilor cardiace ulterioare. Cercetările arată că tehnica de iradiere DIBH, aplicată în tratamentul cancerului mamar cu ajutorul sistemului SGRT de la C-RAD, reduce radiațiile cardiace cu 52%.

În practică radioterapia cu mentinerea respirației în inspir profund este simplă și extrem de eficientă. Pacientul ține aerul în plămâni timp de aproximativ 20 de secunde în timp ce se administrează tratamentul cu radioterapie, cu pauze pentru respirație normală între fasciculele de tratament. Ținerea unei respirații adânci permite plămânilor să se extindă, împingând inima departe de zona de tratament și stabilizând poziția pacienților. Această acțiune de mentinere a respirației poate reduce radiațiile accidentale primite de inimă în timpul radioterapiei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel