vineri, mai 29, 2020

Raed Arafat trage un semanl de alarmă. Dacă Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, care gestionează serviciul 112, nu va fi modernizat, acesta va ceda. Afirmaţia în aparţine Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Infrastructura critică ce asigură funcţionarea acestuia pentru 40 din cele 41 de centre 112, cu dispeceratele şi substaţiile aferente acestora, are o vechime de peste 41 de ani, iar funcţionarea neîntreruptă din această perioadă a dus la o uzură excesivă, se arată într-un document publicat în Monitorul Oficial.

Citește și:

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a întocmit o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului “Modernizarea infrastructurii hardware şi software a Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU)”, în calitate de administrator al sistemului informatic, potrivit antena3.ro.

Mai mult, la nivelul infrastructurii IT, după încheierea perioadei de acordare a suportului pentru platforma Windows XP 8.04.2014, nu se mai produc sisteme de operare, aceste constrîngeri ducând la imposibilitatea înlocuirii infrastructurii hardware care asigură funcţiile de bază ale sistemului existând pe măsura defectării acesteia, un risc de nefuncţionare a serviciului 112. Aplicaţia 112 actuală funcţionează doar pe platforma hardware-software Windows XP uzată moral, iar introducerea unor beneficiari noi în sistem nu mai este posibilă, limitându-se astfel interoperabilitatea SNUAU cu noi sisteme sau agenţii de urgenţă”, mai arată STS.

Parteneri