Sari la conținut

Raed Arafat ne asigură că nu intrăm în lockdown. „România a aplicat măsuri mult mai echilibrate decât alte țări”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Raed Arafat, şeful DSU

Raed Arafat ne asigură că nu intrăm în lockdown. „România a aplicat măsuri mult mai echilibrate decât alte țări”

Deși România a intrat în valul trei al pandemiei de coronavirus, Raed Arafat asigură populația că nu se pune problema unui lockdown național. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat, la Antena 3, că se vor lua măsuri suplimentare de carantinare doar în anumite zone.

Raed Arafat ne asigură că nu intrăm în lockdown

„Noi aplicăm regulie prevăzute, inclusiv în documentele aprobate de Comitetul Național sau prin hotărârea Guvernului. De la 3 la mie se aplică regulile care sunt de restricție mai mare la nivel de contacte. Adică restaurante, cinematografe, food-courturi la mall-uri. Astea toate se închid.

În acelaşi timp, terasele care rămân deschise şi atenţionăm aici, că terasele înseamnă că nu acoperiş doi pereţi. Deci în secunda în care ai un acoperiş şi doi pereţi asta nu mai este terasă. Acest lucru trebuie să fie înţeles de către toţi cei care operează la restaurante sau terase. Bineînţeles, acolo unde este necesar se iau şi măsuri suplimentare de carantinare zonală, unde putem aplica măsuri în plus şi de limitare a circulaţiei şi a contactului (…).

Raed Arafat: România a aplicat măsuri mult mai echilibrate decât alte țări

Dacă comparaţi restricţiile din România cu restricţiile din alte ţări, România a rămas într-un mod mult mai echilibrat şi balansat. Noi nu am ajuns la niciun moment să avem închidere totală.

Uitaţi-vă ce se întâmplă în alte ţări. Au fost închideri totale de patru săptămâni. În Franţa, ora de intrare în casă şi de interdecţie a circulaţiei a fost ora 18, nu a fost ora 23:00 cum este în România. Magazinele în România au rămas deschise. Totul este într-o balanţă.

Clar că acest lucru a permis şi creşterile încet a cazurilor din nou. Nu s-a mers către o închidere totală şi nici nu avem de gând să ajungem la o închidere totală, dar măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea şi să facă să se ajungă la un plafon şi să coboare din nou numărul cazurilor zilnice, asta este foarte important”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU: Dorim ca oamenii să se vaccineze cât mai repede

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că cei care au fost vaccinaţi nu vor fi scutiţi de restricţiile actuale. Acesta consideră că o astfel de abordare ar putea să fie considerată „discriminatorie din anumite puncte de vedere”. Raed Arafat este de părere că oamenii trebuie să se vaccineze într-un număr cât mai mare.

„Ce dorim însă este ca oamenii să se vaccineze cât mai repede şi să se înscrie la vaccinare, pentru că sunt locuri libere în ţară pentru înscriere. Să se înscrie la vaccinare şi să vaccineze. Cu cât avem un număr mai mare de oameni care au fost vaccinaţi, cu cât şansa să revenim la normalitate este mai mare şi chiar şi mai rapidă.

Vaccinarea unui număr de peste 50-60% din cetăţeni va duce la limitarea răspândirii. Și va duce la reducerea impactului şi la a ne permite să relaxăm. Sau să nu mai luăm măsuri restrictive cum luăm acum.

Bineînţeles că acest lucru este şi în balanţa cu apariţia noilor tulpini şi sensibilitatea lor la vaccinul care îl administrăm. În acest moment, vaccinul este unica soluţie pe care o avem la îndemână şi îi încurajăm pe toţi care sunt la vârsta de vaccinare, să se vaccineze”, a mai spus Raed Aradat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel