Sari la conținut

Rafila anunţă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii. Veşti bune pentru pacienţii cu HIV-SIDA

ministerul sanatatii
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Bugetul Ministerului Sănătăţii ar putea fi suplimentat săptămâna viitoare, astfel încât să fie alocate resurse pentru programele derulate de minister, precum cel de HIV-SIDA.

„Ceea ce încercăm să facem şi chiar să reuşim într-un timp scurt, chiar săptămâna viitoare, să putem să avem o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii din care să putem aloca o sumă consistentă şi pentru programul de HIV. După cum ştiţi, finanţarea în general în sănătate are nevoie de ajustări în acest an.

Dacă anul trecut au fost alocate aproape 500 milioane de lei, mai avem în acest an faţă de alocarea iniţială să putem să completăm încât să putem să facem finanţarea corespunzătoare a programului, să se traducă şi în realitate accesul la terapie antiretrovirală care să cuprindă schemele terapeutice recomandate de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

Am discutat cu domnul ministrul a Finanţelor chiar ieri încât încă de săptămâna viitoare să avem posibilitatea unei suplimentări a fondurilor alocate programelor de la Ministerul Sănătăţii, iar programul HIV, alături de vaccinare şi celelalte, cu siguranţă reprezintă o componentă importantă care ne preocupă”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei

El a reiterat necesitatea derulării educaţiei pentru sănătate în şcolile din România. „Aş mai vrea să vă spun încă un lucru care cred că o să reuşim până la urmă să îl facem cu Ministerul Educaţiei, să începem odată educaţia pentru sănătate în şcolile din România ca să putem să facem şi prevenţie în cel mai pur înţeles al acestui cuvânt prin educare, pentru că prevenirea transmiterii infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv a infecţiei HIV, este o necesitate şi doar lucrul acesta poate să aducă sub control acest fenomen.

Nu mai discut de populaţiile vulnerabile, care devin vulnerabile prin utilizarea de droguri injectabile, în continuare aceasta reprezentând o cale importantă de transmitere care câteodată este mai dificil de controlat şi atunci singura soluţie de prevenţie este legată de această dezvoltare a unor comportamente încă din copilărie”, a explicat ministrul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel