Sari la conținut

Rafila bate cu pumnul în masă! Solicitare directă către toate unităţile sanitare. Ce se va întâmpla cu secţiile UPU

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vrea să tranşeze problema deficitului de personal din spitalele româneşti şi a lansat un apel public la transparentizarea organigramelor, dar şi a posturilor disponibile pentru concursuri de angajare.

El a anunţat că fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, ca să nu trebuiască „să discutăm ulterior” că nu avem oameni pentru că au fost îngheţate angajările în sectorul public.

Deficit de personal la serviciile de ambulanţă şi secţiile UPU

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat ce se va întâmpla cu unităţile de primiri urgenţe, unde ar fi cel mai mare deficit de personal, în contextul în care Guvernul intenţionează să îngheţe angajările la stat.

„Nu ştiu dacă unităţile de primiri urgenţe au cel mai mare deficit de personal. Şi serviciile judeţene de ambulanţă au mare deficit de personal. Eu am rugat toate unităţile medicale şi spitalele să scoată la concurs posturile care sunt libere.

Dacă nu le scoatem la concurs, atunci o să ajungem în situaţia în care o să ne plângem că au fost îngheţate. Fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, ca să nu trebuiască să discutăm ulterior că nu avem oameni pentru că au fost îngheţate angajările în sectorul public”, a spus Rafila la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

„Politica de resurse umane în fiecare unitate sanitară nu o face Ministerul Sănătăţii”

El a adăugat că spitalele ar trebui să se grăbească să scoată aceste posturi la concurs. „Este un proces care se poate desfăşura oricând. Nu trebuie să discutăm de un moment economic dificil, cum este cel de faţă. Acest lucru trebuie făcut permanent.

Politica de resurse umane în fiecare unitate sanitară nu o face Ministerul Sănătăţii, ci o face unitatea sanitară, care trebuie să scoată posturile la concurs. Are această posibilitate legală”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Mai vor medicii rezidenţi să profeseze în România?

România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani, iar deficitul de personal medical calificat în anumite specializări sunt acute la nivelul întregii ţări.

Deși, în prezent, „exodul medicilor” s-a temperat drastic, sistemul de Sănătate din România va rămâne ani buni sub spectrul deficitului medical, cu costuri umane și financiare uriașe, atrag atenţia specialiştii.

Preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi, Răzvan Năstasă, a afirmat că peste 87% din medicii rezidenţi şi-ar dori să continue în România într-un oraş cu peste 200.000 de locuitori, precizând că problema apare în mediul rural şi urban mic, deoarece doar o treime doresc să lucreze acolo după terminarea rezidenţiatului.

“Tinerii nu au intenţia de a pleca din ţară din primul an de facultate. Anul trecut, societatea pe care o conduc a efectuat un studiu printre medicii rezidenţi şi rezultatele acestui studiu au arătat că peste 87% din medicii rezidenţi şi-ar dori să continue în România într-un oraş cu peste 200.000 de locuitori.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel