Sari la conținut

Rafila pune degetul pe rană: România nu are suficiente centre pentru consumatorii de droguri

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, atrage atenţia că în România nu există suficiente centre pentru recuperarea consumatorilor de droguri, iar această situaţie trebuie remediată cât mai curând. ”Să facem centre, măcar unul pentru fiecare judeţ, unde să poată să meargă aceşti oameni”, a afirmat ministrul.

”Este foarte preocupantă şi cel puţin pe mine personal mă preocupă cel mai mult situaţia legată de copii şi de adolescenţi, pentru că, în mod evident, riscurile pentru dezvoltarea lor, pentru viaţa lor sunt cele mai mari”, a afirmat la România TV, Alexandru Rafila, referindu-se la consumul de droguri.

Potrivit ministrului, sunt două probeleme – cea a consumatorului, care trebuie tratat ca o persoană bolnavă şi cea a accesului la droguri. ”Eu îi tratez ca pe nişte bolnavi, ori dacă vreau să găsesc o soluţie pentru ei să pot să îi ajut am nevoie de colaborarea lor, colaborarea familiilor lor, încât să pot să îi ajut cu un psiholog, cu psihiatru, cu un tratament, medicamentos, cu internarea într-un centru pentru combaterea adicţiei, ori lucrurile astea trebuie să fie foarte clare”, a adăugat ministrul.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit acestuia, ”accesul la substanţe psihoactive este o problemă care este de siguranţă naţională, însă este în mod evident de competenţa poliţiei”. Ministrul a precizat că nu există suficiente centre pentru reabilitarea consumatorilor de droguri. ”Partea medicală a problemei trebuie să o rezolvăm într-un timp relativ scurt, să facem centre, măcar unul pentru fiecare judeţ, unde să poată să meargă aceşti oameni”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul crede că aceste centre nu trebuie să fie legate de Ministerul de Interne, că ar exista reticenţă, dar nici neapărat de spitalele de psihiatrie, unde ar exusta, de asemenea, reticenţă din partea consumatorilor şi a familiilor acestora. Potrivit sursei citate de News.ro, Rafila a precizat că principala problemă în realizarea acestora centre este să se găsească locaţii pentru ele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel