Sari la conținut

Rana pe colul uterin nu doare dar poate duce la cancer. Cum o depistezi și cum interpretezi rezultatul testului Babeș-Papanicolau

Rana pe colul uterin este o constatare frecvent auzită în timpul vizitei la medicul ginecolog, dar ce înseamnă de fapt?

Avem sau nu cancer de col uterin, riscăm să dezvoltam cancer și cum stă treaba cu testul Babeș-Papanicolau, cum trebuie interpretat?

Rana pe colul uterin, denumită și cervicită cronică, este de fapt o leziune a mucoasei care protejează colul. Denumirea se referă, de fapt, la orice fel de inflamație a colului uterin, care pot apărea adesea și în urma actului sexual. Mai mult de atât, utilizarea necorespunzătoare a tampoanelor intravaginale poate duce, la rândul ei, la apariția ranei pe col. Așadar, nu rana pe col nu este ceva ieșit din comun.

Totuși, mică inflamație pe col poate degenera într-o tumoră malignă, iar faptul că rana pe col este adesea asimptomatică, deci nu doare, riscăm să o trecem cu vederea și să aflăm de problema de sănătate prea târziu. O rană pe col poate să apară și ca urmare a unei infecții fungice sau bacteriene, precum cu Chlamydia, Candida, Trichomonas, dar și ca urmare a infecției virale cu virusul Papilloma Uman (HPV).

Citeste si:

Acest ultim virus este cel care bagă în sperieți femeile,  în ultimii ani. Însă HPV are nenumărate tulpini și doar câteva prezintă risc cancerigen. Pe de altă parte, 80% din femeile active sexual se pot infecta cu virusul. Așadar, analizele ar trebui efectuate regulat. Dacă nu ne permitem un test de depistare a virusului HPV, trebuie să ne facem cu regularitate testul citologic Babeș-Papanicolau.

Rezultatul acestuia se interpretează în funcție de clasă. Așadar, dacă ai primit clasa I în rezultatele testului Babeș-Papanicolau, poți sta liniștită, pentru că ești clinic sănătoasă.

Clasa a doi indică modificări inflamatorii, a căror cauză nu se știe, în timp ce clasa III atrage atenția asupra unor celulelor epiteliale de la ușoare la severe (gradul III CIN I, CIN II, CIN III). Clasa IV indică leziuni suspecte, iar clasa V – cancer, denumit carcinom in situ.

Oricum, interpretarea rezultatelor, chit că apar pe clase pe foaia primită de la laborator, trebuie dată medicului specialist care să indice tratamentul potrivit, dacă este nevoie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.