Din cuprinsul articolului
Un nou studiu relevă că presiune asupra oamenilor să se vaccineze nu a avut o justificare medicală, în condiţiile în care vaccinurile anti-COVID-19 au salvat mult mai puține vieți decât se credea inițial.
Astfel, oamenii de ştiinţă sugerează că cifra reală este „mai mică” decât estimarea făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 14,4 milioane de oameni la nivel mondial, în primul an.
Universitatea Stanford și mai mulți cercetători italieni au precizat în studiu că, deși vaccinurile au salvat vieți, cifra reală a fost mai apropiată de 2,5 milioane de oameni la nivel mondial pe parcursul pandemiei.
Eficienţă scăzută în privinţa prevenirii deceselor
Echipa a estimat că nouă din zece decese prevenite au fost înregistrate la persoanele de peste 60 de ani, vaccinurile salvând doar 299 de persoane cu vârsta sub 20 de ani și 1.808 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani la nivel global.
În total, 5.400 de persoane au trebuit vaccinate pentru a salva o viață, dar la persoanele sub 30 de ani, această cifră a crescut la 100.000 de vaccinuri, sugerează studiul. Noua cercetare a fost publicată în Jama Health Forum, fiind preluată de The Telegraph.
Cercetătorii au criticat „mandatele agresive și insistența de a vaccina pe toată lumea cu orice preț”, adăugând că descoperirile au implicații asupra modului în care vor fi gestionate viitoarele lansări de vaccinuri.
„Cred că estimările inițiale s-au bazat pe mulți parametri cu valori incompatibile cu înțelegerea noastră actuală”, a declarat John Ioannidis, profesor de medicină la Universitatea Stanford și primul autor al studiului.

13 miliarde de doze de vaccin, administrate în pandemia COVID-19
„Mandatele agresive și insistența de a vaccina pe toată lumea cu orice preț au fost probabil o idee proastă”, a adăugat el. Potrivit sursei citate de adevarul.ro, peste 13 miliarde de doze de vaccin Covid au fost administrate din 2021.
Cercetătorii au concluzionat că, deși vaccinurile au avut un „beneficiu substanțial” asupra mortalității globale, acesta a fost „în mare parte limitat” la persoanele în vârstă.
Persoanele de peste 70 de ani au reprezentat aproape 70% din viețile salvate, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani au reprezentat încă 20%.
În schimb, persoanele sub 20 de ani au reprezentat doar 0,01% din viețile salvate, iar cele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani au reprezentat 0,07%.
Pentru noul studiu experții au folosit date despre populația mondială, alături de eficacitatea vaccinurilor și ratele de mortalitate prin infecție, pentru a estima câte persoane au murit din cauza unei infecții Covid înainte sau după perioadele de vaccinare.