Sari la conținut

Ioana Mihăilă admite că e posibil ca unii pacienți morți din alte cauze să fi fost trecuți la decese Covid

Decese Covid. Declaraţii ale ministrului sănătăţii, Ioana Mihăilă, despre raportul final privind înregistrarea deceselor de COVID-19.  Ioana Mihăilă a admis chiar că unii ca unii pacienți morți din alte cauze, dar care aveau un test Covid pozitiv, să fi fost trecuți la decese Covid

Analiza surselor oficiale, așa cum sunt prezentate de Comisie, a datelor care au survenit de la Institutul Național de Statistică, cele care centralizează datele din certificatele constatatoare ale decesului, arată următoarele cifre: în anul 2020 s-au înregistrat, la nivel național, 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat, U07.1 și respectiv, 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, U07.2.

De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat U07.1 şi respectiv 281 de cazuri cu diagnstic secundar COVID-19 cu virus neidentificat U07.2. Analiza deceselor pentru codurile U.071 şi U07.2 raportate de spiatle pe setul minim de date DRG pentru anul 2020.

Diferențe de raportare

Aceste date sunt raportate de spitale către Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică şi arată că pentru anul calendaristic 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi respectiv 25.875 de decese cu diagnostic secundar. Referitor la cele 25.879 decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 de decese au diagnostoic secundar cu codul U07.1, deces confirmat COVID şi 6.181decese au diagnostioc secundar U07.2, deces suspect COVID.

Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul de supraveghere Corona Fonds s-au înregsitrat 16.120 de decese, aşa cum am spus, pentru anul calendaristic 2020, iar în Alerte Messe s-au înregstrat 18.948 de decese.

Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut, din raportările DRG trimise de spitale, este 18.670.

Actualizarea deceselor din Corona Forms

De asemenea, comisia a analizat în profunzime datele provenite de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme Corona şi Alerte şi au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de către un spital între cele două platforme.

Comisia a analizat diferenţele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale care au înregistrat cele mai mari diferențe și raportează drept cauze, printre altele, organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital.

Pacienți decedați din alte cauze, trecuți morți de Covid

Unele spitale recunosc neraportarea la Direcțiile de Sănătate Publică din diverse cauze. Există un nivel de cunoaștere în general redus și unele confuzii ale celor care raportează în ceea ce privește procesul de raportare, în special pentru platforma Alert SMS și tot Direcția de Sănătate Publică semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. În acest sens, Comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona Forms.

La întrebarea unui reporter dacă această diferență de cifre poate să fie din cauză că pacientul care intră cu COVID în spital este mutat pe altă secție, peste două săptămâni testul îi iese negativ. El este declarat mort de COVID sau cu afecțiuni pulmonare, de exemplu?
Ioana Mihăilă a oferit următorul răspuns:

”Așa cum am spus, din raportarea INSP, au fost analizate din datele DRG transmise și acele decese pentru care cauza decesului a fost una acută, infarct miocardic acut, hemoragii digestive superioare, fracturi, în principiu. Și aceste decese, cel mai probabil, nu sunt cauzate de COVID și da, există posibilitatea ca această interpretare și includere a pacienților care au murit de alte cauze, dar au avut înregistrată o analiză COVID pozitivă, să fi fost raportate ca decese COVID.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel