Sari la conținut

Răsturnare de stituaţie! Ce spune ministrul Sănătății despre Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iaşi

Susa foto: arhiva Doctorul zilei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară se poate califica pentru finanțare prin PNRR, întrunind punctajul pentru institut regional, cu toate că aplicantul era Consiliul Județean Iași.

„Căutăm împreună soluții încât Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară să devină finanțabil și să putem să-i dăm într-adevăr caracterul de institut regional, așa cum este normal”, a declarat Rafila într-o declarație susținută împreună cu prefectul Bogdan Cojocaru, Florin Mitu, vicepreședintele Colegiului Medicilor Iași, Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași și senatorul Maricel Popa.

Așa cum Ziarul de Iași a relatat, proiectul IRMC a fost respins, pe baza unei depunctări suspecte, de pe lista instituțiilor spitalicești care au concurat pentru finanțarea prin PNRR. Ministrul a precizat însă că va semna contractele de finanțare pentru cele 27 de proiecte selectate.

Cât privește IRMC, el a insistat „proiectul a fost evaluat conform grilei, a primit punctajul pentru institut regional cu toate că aplicantul era Consiliul Județean Iași”. Totuși, în răspunsul Ministerului Sănătății la o interpelare a deputatului liberal Alexandru Muraru, se arată că proiectul a primit doar 5 puncte, ca audiență județeană, și nu regională, pentru care s-au dat 7 puncte. Un alt minus a fost „numărarea” a doar câteva paturi cu echipament IT (1 punct), când, susține un apropiat al conducerii CJ, puteau să fie toate cu acest tip de dotări (10 puncte).

Fără să explice aceste anomalii, ministrul Sănătății a continuat că „ne dorim să avem Institut Regional de Boli Cardiovasculare la Iași, dimensionat conform nevoilor pacienților, care să nu pună probleme legate de costuri. Se poate finanța fie de la Banca Europeană de Investiții, fie din Programul Operațional pentru Sănătate, iar concepția Ministerului Sănătății de a avea pentru principalele patologii institute regionale va fi respectată”, a promis el.

Cât costă Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi

Alexandru Rafila a ținut în schimb să facă o prezentare a Spitalului Regional de Urgență: costul estimat, 2,4 miliarde de lei, capacitatea viitorului, peste 900 de paturi pentru spitalizare de zi, terapie intensivă și ambulatoriu grupate în 6 centre medicale. La sfârșitul lunii martie ar trebui să fie gata proiectul tehnic, iar până la sfârșitul anului ar putea să fie atribuit și contractul de execuție, care va avea o durată de patru ani, a menționat ministrul.

„Trebuie lăsată deoparte toată această luptă politică, pentru că nu putem să ascundem faptul că, până acum, foarte mulți dintre cei care au venit în față cu acest proiect (IRMC, n.r.) au luptat mai mult pentru cine/cum depune, pentru paternitatea acestui proiect, decât să încercăm să construim împreună un proiect care să fie printre cel mai bine punctate și din nefericire am ajuns în această situație, transmite sursa citată.

La nivelul Prefecturii vom constitui un grup de lucru alături de dl. prof. Grigore Tinică, de Colegiul Medicilor, de Sanitas, alături de toți oamenii care au activități în domeniul sănătății în județul Iași și vor să se implice”, a spus prefectul Iașului, ferindu-se și el să atingă subiectul evaluării controversate a IRMC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel