Sari la conținut

Ravagiile caniculei asupra sănătății! Probabilitatea de infarct este mai mare la această ora din zi!

infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Risc de infarct

România se confruntă de mai bine de o săptămână cu un val de caniculă, iar pe alocuri temperaturile ating și 40 de grade C. Din păcate, săptămâna aceasta nu se anunță cu mult prea diferită față de cea trecută din punct de vedere al temperaturilor, motiv pentru care medicii subliniează în repetate rânduri să avem grijă de noi, în special cei aflați în categoria de risc: copiii și bătrânii.

Atunci când organismul nostru este expus la căldură excesivă, pierdem lichide și ne crește temperatura corpului. Epuizarea din cauza caldurii si accidentul vascular cerebral datorat caldurii apar cel mai frecvent daca temperatura ambientului creste mai mult de 40o C. Umiditatea crescuta creste probabilitatea accidentului deoarece racirea organismului prin transpiratia este ineficienta si pierderea de caldura este scazuta

Medicul Rodica Niculescu, medic primar chirurg, cu competențe în cardiologie, cardiologie invazivă și intervențională, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat care este legătura dintre caniculă și bolile cardiovasculare.

„Nu le determină, dar poate să le agraveze sau să determine pusee acutizate. În sensul că sunt persoane cărora, prin prezența căldurii excesive le scade foarte mult tensiunea, sunt persoane cărora le crește tensiunea, mai ales cele care nu sunt cooperante în a-și lua medicația zilnică. Acest lucru este foarte important de amintit, atunci când ni s-a pus un diagnostic și avem un tratament, este foarte important să reușim să ne păstrăm tratamentul. Orice modificare observăm în evoluția noastră, trebuie să vorbim cu medicul să ne reducă sau să ne mărească dozele sau să ne schimbe medicația”, a declarat medicul Rodica Niculescu

Orele dimineții sunt cele mai periculoase

„Există o periodicitate dacă vrei legată de orele zilei. În cărți este descrisă probabilitatea de infarct, la primele ore ale dimineții, de schimbarea de oră și schimbarea de atmosferă, între cald și rece brusc. Este firesc. De fapt este procesul de vasoconstricție sau vasodilatație de însoțire față de fenomenele aterosclerotice și trombotice care se desfășoară la nivelul vaselor de sânge”, a completat ea.

Dupa expunerea prelungita la caldura ridicata pot apare urmatoarele simptome :

  • transpiratie abundenta
  • oboseala
  • crampe musculare
  • greata si varsaturi
  • senzatie de instabilitate si lesin
  • durere de cap

 

 

Daca expunerea la caldura continua, temperatura corpului creste si apare insolatia, cauzand simptome cum ar fi :

  • respiratie rapida, superficiala
  • stare de confuzie si dezorientare
  • convulsii

Fara o interventie rapida, un accident vascular cerebral cauzat de caldura poate provoca starea de coma in cateva minute. Moartea poate fi cauzata de insuficienta renala, insuficienta cardiaca acuta sau din cauza unor leziuni ale creierului datorate caldurii.

Când este necesar să ne prezentăm la doctor și ce analize ar trebui să efectuăm?

”În primul rând, pacienții ar trebui să se prezinte la medicul de familie. Acesta, în urma unui consult, îl îndrumă către medicul special cardiolog. Sigur că acolo, pe baza anamnezei, adică a istoricului pacientului și a acuzelor pe care acesta le prezintă, acestea ar trebui să fie însoțite de o electrocardiogramă, de o ecografie de cord. Și, sigur, dacă aceste evaluări aduc date importante și ne îndreaptă către alte modalități de examinare, acestea trebuiesc și ele efectuate. De tipul coronarografiei, de tipul arteriografiei periferice. Sigur că o evaluare să spunem angiografică, adică de utilizare a substanței de contrast în evaluarea arterelor, poate să se întâmple de la nivelul capului, până la degetul mic să spun așa. Această evaluare aduce date cu privire la reducerea calibrului vaselor sau chiar la ocluzia lor, și sigur că de aici decurge o modalitate de tratament”, a declarat doctorul Rodica Niculescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.