Sari la conținut

Reacții dure în presa străină după alegeri: „Victoria extremei drepte ar putea izola România”

Sursă foto: EVZ

România intră în linie dreaptă spre turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un rezultat care a provocat neliniște în capitalele occidentale. George Simion, liderul partidului AUR, a ieșit în fruntea clasamentului din primul tur. Scorul obținut la alegeri– 40,96% din voturi (3.862.761 voturi – confirmă ascensiunea unei mișcări naționaliste alimentate de retorică anti-UE și anti-NATO, într-un moment în care echilibrul regional este deja fragil.

Agențiile internaționale de presă au transmis rapid reacții și analize. AFP a remarcat faptul că „România și-a confirmat turnura naționalistă”, în vreme ce Reuters a vorbit despre „naționalism de tip Donald Trump în inima Uniunii Europene”. Tonul este unul rezervat, iar mesajul implicit e clar: o victorie a lui George Simion în turul doi ar putea schimba radical imaginea României pe scena internațională.

Un candidat MAGA în Estul Europei

Simion nu și-a ascuns niciodată simpatia față de mișcarea MAGA (Make America Great Again), inițiată de fostul președinte american Donald Trump. Într-o declarație pentru Reuters, el a spus că „președinți MAGA la București și Varșovia înseamnă parteneriate solide cu administrația americană”. Cu toate acestea, presa din Vest nu pare convinsă de seriozitatea unei astfel de alianțe.

Ascensiunea lui Simion vine la cinci luni după anularea controversată a primului scrutin prezidențial, câștigat inițial de Călin Georgescu, un politician acuzat de apropieri față de Kremlin. După ce Curtea Constituțională a invalidat alegerile invocând influențe externe, Georgescu a fost exclus din cursă, iar George Simion l-a înlocuit. Împreună, cei doi s-au afișat la vot în Mogoșoaia, trimițând un semnal clar de continuitate ideologică.

O victorie care neliniștește Bruxelles-ul

Potrivit profesorului Sergiu Mișcoiu, citat de AFP, Simion nu pare să aibă suficiente rezerve de vot pentru a învinge în turul al doilea. Totuși, rămâne favorit în sondaje și ar putea profita de lipsa unei mobilizări coerente din partea electoratului pro-european. Nicușor Dan, candidat independent, pare cel mai probabil contracandidat, dar cursa se anunță strânsă.

Victoria unui lider cu discurs eurosceptic și cu poziții ambigue în privința ajutorului militar pentru Ucraina ridică semne de întrebare nu doar la Bruxelles, ci și la Washington. EFE, preluată de Agerpres, notează că un succes final al lui Simion ar putea „izola România” în interiorul NATO și ar pune sub semnul întrebării angajamentele sale internaționale.

Votul din diaspora – un factor imprevizibil

Un element cheie în ecuația turului doi rămâne votul din diaspora. În noiembrie, Georgescu a primit aproape jumătate din voturile românilor din afara țării. De data aceasta, Nicușor Dan pare să fi obținut sprijin semnificativ în marile orașe europene și americane, dar numărătoarea completă încă nu a fost finalizată. Profesorul Mișcoiu estimează că diaspora ar putea fi „suficientă pentru a-l împinge pe Dan în turul doi”.

În lipsa unui front comun al partidelor tradiționale, scorul din diaspora ar putea decide candidatul care îl va înfrunta pe Simion în 18 mai.

De la București la Varșovia: o nouă axă politică?

Contextul regional amplifică tensiunea. La Varșovia, candidatul naționalist Karol Nawrocki – un alt politician cu simpatii MAGA – se pregătește și el de alegeri. Săptămâna trecută, Nawrocki s-a întâlnit cu Donald Trump, alimentând speculațiile privind o eventuală alianță informală între lideri eurosceptici din Europa Centrală și fostul președinte american.

România și Polonia sunt considerate puncte-cheie pe flancul estic al NATO. O eventuală aliniere politică a celor două țări într-o direcție anti-Bruxelles ar putea pune presiune pe deciziile strategice ale Alianței și ar complica relațiile diplomatice cu restul Uniunii Europene.

Ce urmează?

Alegerile din 18 mai devin mai mult decât o confruntare între candidați. Ele par să definească direcția politică a României pentru următorii ani. Întrebările care planează sunt grele: va deveni România un partener mai imprevizibil în NATO? Se va repoziționa în raport cu Bruxelles-ul? Vor continua investițiile externe în același ritm?

Deocamdată, nimic nu e sigur. Dar dacă duminica viitoare urnele validează trendul din primul tur, România se pregătește pentru un viraj politic care, cu doar câteva luni în urmă, părea imposibil.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel