Recomandă nutriționiștii consumul de cacao? Ce spune renumitul Gianluca Mech

Recomandă nutriționiștii consumul de cacao? Este pudra de cacao benefică pentru sănătate și siluetă? Ne recomandă nutriționiștii să folosim cacao la micul dejun, să consumăm ciocolată, să bem ciocolată caldă? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech!

În prezent, cacao este cel mai bine cunoscută pentru rolul său în producția de ciocolată. Cu toate acestea, cercetările moderne au dezvăluit că acesta conține compuși importanți care pot aduce beneficii sănătății noastre.

Beneficiile pentru sănătate ale cacaoi includ: reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului, controlul zahărului și greutății.

Este hrănitoare și ușor de adăugat la dieta zilnică. Cu toate acestea, asigurați-vă că folosiți pudră de cacao nealcalinizată (ciocolată neagră) care conține mai mult de 70% cacao dacă doriți să maximizați beneficiile sale pentru sănătate.

Amintiți-vă că ciocolata conține totuși cantități semnificative de zahăr și grăsimi. Așadar, dacă aveți de gând să o folosiți, limitați-vă la porții rezonabile și combinați-o cu o dietă sănătoasă și echilibrată.

De asemenea, este important de reținut că pudra de cacao conține în mod natural plumb și cadmiu. Așadar, cu cât ciocolata este mai închisă la culoare, cu atât este mai probabil ca aceasta să aibă o concentrație mai mare a acestor metale grele.

„Surprinzător, poate, pentru unii, ciocolata caldă poate avea unele beneficii pentru sănătate. Asta bineînțeles în anumite condiții. Prima dintre ele, să alegem variantele cu peste 70% pudră de cacao și cât mai puțin zahăr. Apoi, e foarte important să o consumăm cu moderație, nu mai mult de o cană la două zile, spre exemplu”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Cacaoacontribuie la prevenirea bolilor coronariene sau atacurilor de cord

„Conform cercetărilor de specialitate, consumul de ciocolată caldă previne afecțiunile inimii. Motivul? Cacaoa este ingredientul principal în ciocolata caldă, iar aceasta conține numeroși antioxidanți, flavanoli și fitoseroli care reduc nivelul de colesterol rău din sânge. Asta contribuie la prevenirea bolilor coronariene sau atacurilor de cord”, explică Gianluca Mech.

Pudră de cacao: beneficii pentru sănătate

  1. Beneficii importante pentru sănătate

Cacao este bogată în polifenoli, care au beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, procesarea cacauei în ciocolată sau alte produse poate reduce semnificativ conținutul de polifenoli, potrivit Pro News.

2. Poate reduce hipertensiunea prin îmbunătățirea nivelului de oxid nitric

Studiile arată că cacao este bogată în flavanoli, care reduc tensiunea arterială prin îmbunătățirea nivelurilor de oxid nitric și a funcției vaselor de sânge. Pudra de cacao care conține 30 – 1.218 mg de flavanoli poate reduce tensiunea arterială cu o medie de 2 mmHg.

3. Poate reduce riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral

Cacao poate îmbunătăți fluxul sanguin și reduce colesterolul. Consumul a până la o porție de ciocolată pe zi poate reduce riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

4. Flavonolii îmbunătățesc funcția creierului

Flavanolii din cacao pot susține producția de neuroni, funcția cerebrală și pot îmbunătăți fluxul sanguin către țesutul cerebral. Aceștia pot juca un rol în prevenirea degenerării creierului legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi acest lucru.

5. Poate îmbunătăți starea de spirit și simptomele depresiei

Pudra de cacao poate exercita unele efecte pozitive asupra stării de spirit și a simptomelor depresiei, reducând nivelul de stres și îmbunătățind calmul, mulțumirea și bunăstarea psihologică generală. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii.

6. Flavanolii pot îmbunătăți simptomele diabetului de tip 2

Cacao și ciocolata neagră pot reduce riscul de diabet și pot menține un nivel sănătos al zahărului din sânge. Cu toate acestea, există unele rezultate contradictorii în dovezile științifice, astfel încât sunt necesare mai multe cercetări.

7. Poate ajuta la controlul greutății

Produsele cu pudră de cacao sunt asociate cu o greutate mai mică, iar adăugarea de cacao în dieta ta poate ajuta la obținerea unei pierderi mai rapide în greutate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pe acest subiect pentru a determina exact ce tip și cât de multă cacao este ideală.

8. Poate avea proprietăți anticancerigene

Flavanolii din cacao s-au dovedit a avea proprietăți anticancerigene promițătoare în studiile în eprubetă și pe animale, dar lipsesc datele din studiile pe oameni.

9. Conținutul de teobromină și teofilină poate ajuta persoanele cu astm

O imagine face cât o mie de cuvinte: Urmăriți pronews.gr pe Instagram pentru a „vedea” lumea reală!
Extractul de cacao a demonstrat unele proprietăți antiastmatice în studiile pe animale. Cu toate acestea, sunt necesare studii pe oameni înainte de a putea fi recomandat ca tratament pentru astm.

Pudră de cacao, informații nutriționale pentru 100 de grame

Calorii: 400 kcal
Carbohidrați: 57.9 g
Fibre: 33.2 g
Zahăr: 1.8 g
Grăsimi: 13.7 g
Grăsimi saturate: 8.1 g
Grăsimi mononesaturate: 4.6 g
Grăsimi polinesaturate: 0,4 g
Proteine: 19.6 g
Riboflavină (vitamina B2): 14% din valoarea zilnică recomandată (DV)
Niacină (vitamina B3) : 11% din DV
Acid folic: 8% VD
Vitamina B6: 6% DV
Tiamină (vitamina B1): 5% DV
Vitamina K: 3% DV
Acid pantotenic (vitamina B5): 3% DV
Vitamina E: 1% DV
Mangan: 192% DV
Cupru: 189% DV
Magneziu: 125% DV
Fier: 77% DV
Fosfor: 73% DV
Zinc: 45% DV
Potasiu: 44% DV
Seleniu: 20% DV
Calciu: 13% DV

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

7 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

8 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra