Sari la conținut

Recomandarea medicului: cele mai bune ceaiuri pentru ficatul gras

dieta ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
dieta ficat gras

Mulți oameni din întreaga lume trăiesc cu afecțiuni care afectează ficatul, inclusiv ciroza, boala ficatului gras nealcoolic (NAFLD), boala alcoolică a ficatului, cancerul hepatic, insuficiența hepatică și hepatita.

În fiecare an, bolile hepatice cauzează aproape 2 milioane de decese în întreaga lume.

Factorii de risc pentru boala hepatică includ consumul excesiv de alcool, nivelurile ridicate de zahăr din sânge, obezitatea, hipertensiunea arterială, virușii, nivelurile crescute de trigliceride și colesterol și multe altele.

Boala hepatică este tratată în mai multe moduri, inclusiv medicamente, terapie nutrițională, imunoterapie, schimbarea stilului de viață, rezecție chirurgicală și chiar transplant de ficat în stadiul terminal al bolii hepatice .

Pe lângă tratamentele standard, mulți oameni apelează la terapii alternative, inclusiv suplimente pe bază de plante, în speranța de a-și îmbunătăți și proteja sănătatea ficatului. De fapt, aproximativ 65% dintre persoanele din Statele Unite și Europa cu boli hepatice iau suplimente din plante.

1. Ciulin de lapte (silimarina)

Silimarina, numită adesea ciulin de lapte, constă dintr-un grup de compuși extrași din semințele de ciulin de lapte (Silybum marianum), inclusiv silibină, silichristin și silidianin.

Ciulinul de lapte a fost folosit de peste 2.000 de ani pentru a trata afecțiunile căilor biliare și ale ficatului, iar cercetările arată că poate avea proprietăți de protecție a ficatului.

S-a sugerat că silimarina are efecte antioxidante puternice și poate ajuta la promovarea regenerării celulelor hepatice, la reducerea inflamației și la beneficiul celor cu boli hepatice. Cu toate acestea, rezultatele studiilor pe oameni au fost mixte.

De exemplu, unele studii au arătat că administrarea unui supliment de silimarină poate ajuta la protejarea împotriva progresiei bolii hepatice, la prelungirea vieții la persoanele cu ciroză alcoolică și la îmbunătățirea calității generale a vieții la persoanele cu boli hepatice.

Cu toate acestea, alte studii indică faptul că silimarina nu este mai eficientă decât tratamentele placebo, evidențiind necesitatea unor cercetări suplimentare.

Oricum, silimarina este considerată sigură și nu a fost asociată cu efecte secundare adverse, chiar și atunci când este utilizată în doze mari.

2. Ginseng

Ginseng este un supliment popular pe bază de plante, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice .

O serie de studii pe eprubetă și pe animale au demonstrat că ginsengul are efecte antioxidante și poate ajuta la protejarea împotriva leziunilor hepatice cauzate de viruși, toxine și alcool. În plus, poate stimula regenerarea celulelor hepatice după o intervenție chirurgicală.

În plus, unele studii pe oameni au arătat că tratamentul cu ginseng poate îmbunătăți funcția hepatică și poate reduce oboseala și inflamația la persoanele cu boli hepatice și disfuncție hepatică .

De exemplu, un studiu din 2020 pe 51 de bărbați cu niveluri crescute de alanin transaminaze (ALT), un marker pentru afectarea ficatului, a constatat că cei care au luat 3 grame de extract de ginseng pe zi timp de 12 săptămâni au experimentat reduceri semnificative ale ALT, în comparație cu un grup placebo.

Nivelurile gamma-glutamil transferazei (GGT), un alt marker pentru afectarea ficatului, au fost, de asemenea, reduse semnificativ .

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări care investighează efectele ginseng-ului asupra sănătății ficatului.

Când este folosit singur, se crede că ginseng este relativ sigur pentru sănătatea ficatului. Cu toate acestea, ginsengul are potențialul de a reacționa cu medicamente, ceea ce poate duce la leziuni hepatice și alte reacții adverse potențial periculoase.

3. Ceai verde

Deși din punct de vedere tehnic nu este o plantă, ceaiul verde și principalul său compus polifenolic epigalocatechin-3-galat (EGCG) sunt adesea incluse în recenziile literaturii care se concentrează pe remedii pe bază de plante pentru afecțiunile ficatului.

Unele studii au descoperit că suplimentarea cu extract de ceai verde poate ajuta la tratarea celor cu boli hepatice.

Un studiu pe 80 de persoane cu boală hepatică grasă nealcoolică (NAFLD) a constatat că suplimentarea cu 500 mg de extract de ceai verde pe zi timp de 90 de zile a redus semnificativ markerii de afectare hepatică ALT și aspartat aminotransferaza (AST) .

Deși grupul placebo a observat, de asemenea, o reducere a nivelurilor de AST și ALT, acestea nu au fost semnificative.

4. Lemn dulce

Deși bomboanele mestecate vin adesea în minte când ne gândim la lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), este într-adevăr o plantă cu proprietăți medicinale puternice .

S-a demonstrat că rădăcina de lemn dulce are efecte antiinflamatorii, antivirale și de protecție a ficatului în studii științifice .

Principala componentă activă a rădăcinii de lemn dulce este compusul saponinic glicirizin, care este utilizat în mod obișnuit în medicina tradițională chineză și japoneză pentru a trata multe afecțiuni, inclusiv bolile hepatice.

5. Turmeric

Turmericul și principala sa componentă activă curcumina au fost legate de o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate.

Este bine documentat că turmericul are proprietăți puternice antiinflamatorii, antioxidante și anticanceroase, ceea ce face din această plantă o alegere populară pentru cei cu boli hepatice.

Un studiu la persoanele cu NAFLD a demonstrat că tratamentul zilnic cu 500 mg dintr-un produs de curcumină timp de 8 săptămâni a redus semnificativ conținutul de grăsime hepatică și nivelurile de AST și ALT, comparativ cu un grup placebo.

Un alt studiu pe 70 de persoane cu NAFLD a constatat că cei care au suplimentat cu 500 mg de curcumină și 5 mg de piperină pe zi timp de 12 săptămâni au avut reduceri semnificative ale ALT, AST, colesterolului LDL (rău) și markerilor inflamatori, în comparație cu un grup placebo. (

Piperina este un compus găsit în piperul negru care îmbunătățește absorbția curcuminei.

S-a observat, de asemenea, că tratamentul cu curcumină a îmbunătățit semnificativ severitatea NAFLD, în comparație cu grupul placebo.

Suplimentarea cu turmeric și curcumină este în general considerată sigură. Cu toate acestea, au fost raportate unele cazuri de leziuni hepatice acute. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste cazuri s-au datorat contaminării produselor cu curcumină sau a produselor în sine

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel