duminică, ianuarie 29, 2023

În emisiunea „Doctor de bine”, difuzată de PRO TV, dr. Bilic spune  că toate bucatele pot fi îmbelșugate, dar puțină cumpătare și atenție pot face diferența. Deci, cum trebuie să fie preparatele pentru masa de Crăciun? Gustoase, fără exces de sare, grăsimi ori dulciuri, spune medicul.

Perioada sărbătorilor este, fără excepție, o perioadă în oamenioi exagerează cu mâncarea, iar spitalele se aglomerează. Cei mai mulți pacienți vin cu probleme digestive, după ce consumă prea multe alimente sau alcool.

Te-ar mai interesa: Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medi...

Ce recomandări are dr. Mihaela Bilic

„Suntem lacomi și la o singură masă vrem să gustăm din toate. E clar că organismul nu poate să facă față unei așa solicitări și atunci organizarea, disciplina și grija sunt singurele care ne pot salva.

Ne facem un plan, un meniu, care să împartă parcursul unei zile toate preparatele tradiționale. Aici este beleaua, avem ochii mai mari decât stomacul și, culmea, mai puternici decât ficatul, care are de metabolizat. Și atunci dacă ne facem această împărțire pe mese, putem trece fără probleme prin sărbători”, atrage atenția medicul.

Recomandările dr. Bilic pentru masa festivă de CRĂCIUN: 10 zile în care să mâncăm non-stop o să cadă GREU

„Mîncăm aperitivele la o masă, ciorba și sarmalele, la altă masă, mâncăm friptura și cozonacul la altă masă”, ne sfătuiește medicul nutriționist.

Te-ar mai interesa: RUNE Mihai Voropchievici pentru săptămâna 30 ianua...

Aceasta mai spune că „este o panică în noi de Sărbători, avem impresia că se termină lumea, că se termină mâncarea, fără să realizăm că zece zile sunt dedicate produselor culinare”.


Dr. Bilic: Nu e nevoie să mai adăugăm sare

De ce să nu punem solnița cu sare pe masă?

„Nu avem de solnița cu sare de Crăciun. Toate produsele afumate și mezelurile au ca ingredient, în principal, sarea, pentru că este un agent de conservare, avem apoi murăturile, care înseamnă un produs sărat și atunci, toate condimentele, toate lucrurile care se pun peste carne sunt bogate în sare.
Echilibrul se face, alternând toate produsele sărate pe post de condiment cu cele mai puțin sărate… Sarea este prezentă în mod natural în multitudinea de produse. Nu e nevoie să mai adăugăm sare. Dacă vi se pare că nu e sărat, puneți niște varză murată lângă, ca și salată, și s-a rezolvat”.

Te-ar mai interesa: Un medic celebru de la Harvard și-a dezvăluit ruti...

„Suntem lacomi, stomacul este gol, și atunci începem cu lucrurile cele mai complicate. Ce vreau să spun? Fie o salată, zeama de la o ciorbă, piftia. Aceste trei ingrediente alimentare pot umple o parte din stomac, astfel încât, lăcomia noastră să nu aibă șansă să-l umplem cu produse extrem de concentrate caloric pentru că, în perioada Sărbătorilor, că e vorba de brânzeturi, de mezeluri sau de salata de beuf, totul este foarte bogat în calorii. Dacă volumul stomacului îl umplem cu aceste alimente concentrate, kilogramele în plus suint garantate”.

Te-ar mai interesa: Test psihologic: tu ce ai văzut prima dată în imag...

Însă, tot ce este diluat cu apă sau cu aer are rolul acesta să ne dea impresia că mâncăm mult, dar în final să nu fie energetic.

Să trecem la piftie. Este un produs dietetic? Piftia este un produs dietetic

„Piftia este un produs dietetic. Înseamnă carne fiartă. Gelatina aceea este bogată în colagen, e bună pentru articulații, pentru piele, e un preparat de sezon. E momentul în care putem să o mâncăm fără niciun fel de stres pentru siluetă”. Alimentul se poate consuma cu muștar, cu hrean, cu sfeclă”, atenționează medicul.

Te-ar mai interesa: Acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat cu fața Andei Adam...

Ce se întâmplă când bem cafea după masa principală?

„Cafeaua fără zahăr. Italienii ne-au învățat: cu cât este mai scurtă, cu atât este mai bună pentru digestie și are mai puțină cafeină. Poate fii consumată și după masa de seară, dacă ne e teamă de indigestie. Nu ne afectează somnul.
Ce se întâmplă când bem ceșcuța de cafea? Este un digestiv perfect. Tot ce este amar stimulează producția de sucuri biliare și atunci, aceste sucuri biliare au rolul de a ajuta la digestia grăsimilor”, spune specialistul în nutriție.

Așadar, potrivit medicului, după o masă copioasă, cafeaua este u n semn de respect și ajutor pentru organism și pentru bilă.

Un alt ajutor pentru digestie?

„La capitolul desert, nu ne trebuie tort cu ciocolată, ci fructe proaspete. Laud ananasul în acest context de masă bogată în proteine. Are o enzimă care ajută la digestia proteinelor. Deci, fructele, ca și desert, pot completa o masă de sărbători!”, mai spune medicul Mihaela Bilic.

Ce facem dacă am mâncat un pic mai mult?

Lucrurile nu sunt definitiv pierdute: „Ne îngrășăm de sărbători, dar una e să te îngrași două kilograme și alta e să te îngrași cinci. Nu le faceți mai late decât este cazul, pentru că tot voi aveți de tras. 10 zile în care să mâncăm non-stop o să cadă GREU”, a încheiat dr. Bilic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private