Sari la conținut

RECORD de români tratați de TUMORI CEREBRALE. Care sunt semnele de alarmă și ce vârstă au cei afectați

tumora cerebrala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnele tumorilor cerebrale apar brusc. Mergelti la medic și dacă aveți dureri de cap care nu trec în câteva zile

Neurochirurgi din Germania, Franța, India, Republica Moldova și România participă timp de trei zile, în București, la cel mai mare eveniment în domeniu al anului: al 39-lea Congres al Societăţii Române de Neurochirurgie. Principalul subiect abordat este legat de patologia neuro-oncologică. „Tumorile la creier au ajuns să afecteze în special persoanele active, cu responsabilități sociale. Aceste tumori lovesc oamenii între 40 și 60 de ani, acestea ajungând a treia cauză de mortalitate din țara noastră. Drama lor se răsfrânge asupra unui grup mai larg. Există o preocupare mondială față de acest subiect, nu doar la noi. Pacienții ajung la spital mai degrabă în stare de urgență decât conștienți”, a avertizat prof. univ. dr. Mircea Gorgan, preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie şi director medical la Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti.

Printre cauzele știute ale tumorilor cerebrale se numără: noxele (lacurile, vopelele volatite), infecțiile virale (cu retrovirusuri în special), munca în condiții care stimulează anumite organe (unde sonare, vibrații), ca și nitriții. „Sunt prea multe cauze ca să le putem elimina”, a mai declarat medicul neurochirurg. Așa că cea mai bună soluție rămâne prezentarea la medic la primele semne care trădează acest tip de tumori. Acestea includ:

– o pierdere de cunoștință neașteptată,

– deficit motor – tremură mâna sau piciorul,

– stare de iritabilitate bruscă,  

– dureri de cap care durează zile la rând (pot ascunde o cauză vasculară sau tumorală). „Multe cazuri de tumori cerebrale sunt decoperite din întâmplare, la analize uzuale”, a mai spus medicul.

Plătiți cu 5.000 de lei pe operație, în loc de 50.000 de lei

Experții în neurochirurgie au avertizat asupra faptului că sistemul public de asigurări plătește sume infime pentru tratarea pacienților cu afecțiuni neurochirurgicale.

„Sumele plătite nu acoperă cheltuielile. Pentru o intervenție pe creier asigurările plătesc în medie 5.000 de lei (bani în care intră plata personalului și consumabilele), în condițiile în care normal ar fi 50.000 de lei. Și 10.000 de lei dacă ne-ar da am zice că l-am apucat pe Dumnezeu de un picior. În plus, nu se plătește ceea ce muncim în plus față de contract: de exemplu, dacă operăm 1.800 de pacienți pe lună, în loc de 1.500, cât prevede contractul cu casa, pentru 300 nu primim bani, trebuie să îi rezolvăm în aceeași sumă”, au mai explicat neurochirurgii de la cel mai mare spital de neurochirurgie din România, Bagdasar-Arseni, unde sunt tratați circa 60% din românii cu probleme neurochirurgicale.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel