Sari la conținut

Record în ultimii 18 ani. 14 medicamente noi aprobate în 2014

In anul 2014, Centrul pentru Cercetarea si Evaluarea Medicamentelor din cadrul FDA (Food and Drug Administration SUA) a aprobat 41 de medicamente de ultima generatie, cel mai mare numar de medicamente autorizate de acest Centru in ultimii 18 ani, cu 52% mai multe comparativ cu anul precedent.

,,Sunt 41 de vesti bune pentru pacientii din lumea intreaga, sunt cele mai multe vesti bune pe care pacientii le-au primit in aproape doua decenii si intr-adevar un mare pas inainte pentru progresul medicinei. Trebuie sa avem in vedere faptul ca descoperirea unui singur tratament de ultima generatie dureaza in medie 10 ani, iar pentru un singur medicament din cele 41, companiile producatoare au investit aproximativ 2,6 miliarde de dolari , dublu fata de cat s-a investit in cercetarea unei molecule in ultimul deceniu.
Aceste medicamente de ultima generatie trateaza afectiuni care pana de curand erau un mister pentru cercetatori”, a declarat Oana Igrisan, Director comunicare ARPIM.

17 dintre medicamentele noi sunt destinate tratarii bolilor rare, pentru unele dintre acestea neexistand pana in acest moment nici un fel de tratament, iar alte 8 terapii ajuta sistemul imunitar al pacientilor sa lupte cu tumorile/celulele canceroase. 4 tratamente sunt destinate tratarii diabetului si alte 2 medicamente cu o rata de vindecare de 90% se adreseaza pacientilor infectati cu hepatita C.

,,Asa cum cercetatorii in medicina sunt consecventi in ceea ce fac si identifica tratamente care sa ajute pacientii in lupta cu afectiunea pe care o au, si autoritatile statului ar trebui sa-si asume responsabilitatea si sa garanteze accesul tuturor pacientilor la aceste terapii inovatoare.
Pentru ca pacientii romani sa poata fi tratati corect, asemenea pacientilor europeni, lista medicamentelor compensate trebuie evaluata constant, iar sistemul de sanatate romanesc trebuie sa beneficieze de o finantare corecta, de 6% din PIB”, a adaugat Oana Igrisan.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel