sâmbătă, februarie 27, 2021

Regenerarea ficatului. Cel mai mare organ solid din organism, ficatul, este destul de rezistent, fiind singurul organ uman care are capacitatea de a se regenera. Ficatul are peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale, însă poate cea mai cunoscută este cea de detoxifiere, fiind numit și ”uzina de detoxifiere” a întregului organism. 

Însă, pe măsură ce metabolizează toxine precum alcoolul, se poate deteriora, dar continuă să funcționeze și să se regenereze. Dar deteriorarea celulelor hepatice devine mai profundă în timp, așa că funcțiile ficatului pot începe să scadă și, în cele din urmă, să eșueze.

Regenerarea ficatului prin ”reprogramare”

O veste bună este însă că noile cercetări ale biochimistilor de la Universitatea din Illinois au dezvăluit exact modul în care celulele hepatice deteriorate se repară singure, ceea ce poate duce la progresul în tratamentul bolilor hepatice cronice.

Profesorul Auinash Kalsotra de la departamentul de biochimie de la Universitatea din Illinois a spus: „Știm că la un adult sănătos, celulele hepatice sunt în stare latentă și rareori suferă diviziune celulară. Cu toate acestea, dacă ficatul este deteriorat, celulele hepatice reintră în ciclul celular pentru a se diviza și a se înmulți. Această cercetare a analizat ce se întâmplă, la nivel molecular, într-un ficat deteriorat și ce îi permite să se regenereze în timp ce își îndeplinește funcțiile normale. ”

Echipa de cercetători a descoperit că celulele hepatice deteriorate sunt supuse unui proces de „reprogramare” adică se reînnoiesc.

Niciun dispozitiv nu poate înlocui funcția hepatică

Cu toate acestea, este important să înțelegem că ficatul poate ajunge până la un punct în care nu se va mai putea regenera și nu va mai funcționa. În această etapă, ficatul începe să eșueze și este necesar un transplant, deoarece niciun dispozitiv nu poate înlocui funcția ficatului.

Prin urmare, este cel mai bine să abordați bolile hepatice în stadiile inițiale pentru a preveni deteriorarea ireversibilă. Iată câteva semne și simptome că s-ar putea să vă confruntați cu probleme hepatice:

  • Durere și umflare a picioarelor și abdomenului, cauzate de acumularea de lichide;
  • Splina mărită;
  • Mâncărime a pielii;
  • Vasele de sânge sparte (spider veins) pe față și piept;
  • Sângerare din esofag și stomac;
  • Colorarea în galbena a albului ochilor și a pielii, cunoscută și sub denumirea de icter.

Ultimele stiri

Parteneri