duminică, iunie 26, 2022

Reguli care te țin departe de cancer. Mircea Dediu, medic primar Oncologie, a oferit sfaturi importante pentru o sănătate de fier.

„Acestea sunt valabile pentru noi toți, indiferent ce patologii avem în familie. Dacă ar fi să sumarizăm, vorbim de renunțare la fumat, pentru cine fumează, limitare, ca să nu spunem eliminare completă a consumului de alcool. Știu că vă indispun pe foarte mulți cu ce am spus acum.

Te-ar mai interesa: Vrei o mărire de salariu? Iată ce culori trebuie s...

În ultimul timp, alcoolul – să recunoaștem – ar fi al doilea factor după fumat. Al treilea lucru important: greutatea corporală să fie în limite normale. Nu în ultimul rând, activitatea fizică. Sunt date uimitoare, date cu impact deosebit, inclusiv în prevenția cancerului”, a spus medicul Mircea Dediu.

„Când spun activitate fizică”, a continuat acesta, „nu mă refer la mersul la sală și la ore întregi de ridicat greutăți”.

„Nu! E vorba de activitate fizică ce ar trebui să fie curentă pentru oricare: să mergi pe jos o stație de tramvai, dacă stai la etajul opt, urcă până la etajul 6 cu liftul, să te duci pe jos la supermarketul de la stația următoare. Despre asta e vorba”, a subliniat medicul.

Te-ar mai interesa: Mesajul lui Arsenie Boca pentru credincioși: „Când...

„Aceste lucruri cu acei 5.000 de pași pe zi aduc o protecție extrem de consistentă și importantă din toate punctele de vedere, inclusiv în apariția tumorilor maligne”, a explicat medicul Mircea Dediu la DCNews.

fără personal medical

Precizări importante legate de intoleranța la gluten

„Sunt două lucruri interesante. Când te uiți, de exemplu, la datele din Italia, un pacient este diagnosticat și ei spun că mai sunt între opt până la 24 de pacienți nediagnosticați.

Te-ar mai interesa: Rețetă antistres. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem...

Pare enorm. În România nu avem atât de multe persoane cu intoleranță la gluten. Evident că trebuie să faci teste și nu e nevoie de endoscopie cu biopsie.

Se pot face teste serologice foarte eficiente, cu specificitate înaltă, dar ele trebuie făcute când ai suspiciuni serioase, adică pacientul are simptomatologie, slăbește, are anemie feriprivă, diaree cronică, și așa mai departe”, a spus medicul Lucian Negreanu în cadrul unui interviu acordat DCMedical.

Te-ar mai interesa: Degetele tale arată AȘA? Poate fi vorba de un simp...

„Se face și testul de intoleranță la gluten. Teoretic, un test negativ îndepărtează boala. Dar te poți uita și mai departe, poți face endoscopie și lua biopsii”, a mai spus medicul, adăugând: „Pe de altă parte, regimul fără gluten este abuzat. A fost o modă în Silicon Valley cu regimul fără gluten. Nu mai găseai un croissant!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private