Sari la conținut

Reguli de urmat pentru pacientii diagnosticati cu gută. Mulți o folosesc deja!

boală metabolică cauzată de excesul de acid uric în sânge
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Boală cauzată de excesul de acid uric

Reguli stricte pentru pacientii diagnosticati cu gută. Guta este un tip comun de artrită care provoacă durere severă, inflamație, umflături și rigiditate la nivelul articulațiilor. De obicei, este afectată articulația de la nivelul degetului mare, așa-numita articulație sferică. Cauza principală este prezența excesivă a acidului uric în organism.

Guta, boală metabolică cauzată de excesul de acid uric în sânge

boală metabolică
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Pentru gută, respectarea unei alimentații este foarte importantă.  Potrivit medicilor, ajută la controlul bolii. Aceasta este o boală metabolică cauzată de excesul de acid uric în sânge, care duce la dureri articulare severe.

De menționat că poate fi moștenit sau dobândit, mai ales ca urmare a unei diete dominate de mezeluri și alte produse din carne. Din acest motiv, un stil de viață sănătos, însoțit de o dietă, nu numai că previne îmbolnăvirea, ci duce și la prevenire.

Esența oricărei diete, în special a acesteia, este hidratarea. Prin urmare, pacienților cu gută li se recomandă să bea 2 litri de apă pe zi. Apa de băut este un diuretic, ceea ce înseamnă că faci mai multă urină într-o perioadă de 24 de ore. Ceaiurile, sucurile de fructe și legume sunt recomandate pentru a ajuta la eliminarea acidului uric. Lichiorul de Bacchus este total interzis persoanelor care suferă de gută deoarece crește producția de acid uric.

Citeste si:

Este recomandată evitarea consumului de alcool, ori chiar înlăturarea acestuia
va evita consumul de proteine animale, alimente bogate în purine, unde sunt incluse și organele animale, heringul, macroul, hamsiile, carnea roșie, fructe de mare și pește gras.
mese zilnice cu proteine pe bază de plante. Proteinele pot fi date organismului din mai multe surse, în special din legume.

Alimente cu un conținut slab de grăsimi, inclusiv lactatele

Bolnavilor li se recomandă consumul unor mese ce conțin carbohidrați complecși, multe cereale integrale, fructe și legume. Nerecomandat este consumul în exces a glucidelor rafinate, adică pâinea albă, prăjiturile, bomboanele se diminuează ori chiar înlătură zahărul.

Alimente recomandate:

  1. Brânză tofu, această fiind bogată în proteine
  2. Ananas, acesta conținând bromelaină, o enzimă care este un antiinflamator
  3. Usturoi, ceapă, praz, ceai verde, varză de Bruxelles, mărar, mere, afine, sparanghel și ardei iute, aducând în organism Quercitină
  4. Ardei gras, roșii și citrice, pentru un aport necesar de vitamina C
  5. Varză și morcovi, dat fiind faptul că sunt bogate în fibre
  6. Țelină, cireșe negre, afine, zmeură și căpșuni

Boala este asociată cu alte afecțiuni, printre care și obezitatea. Astfel, în acest context, se recomandă un consult la medicul nutriționist ce poate stabili exact un regim alimentar care să pemită și scăderea ponderală, una dintre cele mai importante aspecte în domolirea gutei.

Atenție însă, căci înfometarea ori dietele extrem de severe ce duc la pierderea rapidă a kilogramelor pot crește acidul uric, ce va aduce la agravarea manifestărilor gutei, potrivit fanatik.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.