Sari la conținut

Reguli esențiale când ai gastrită

aciditete gastrica
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
noi substanțe care pot trata aciditatea gastrică

Pentru pacientul cu gastrită, dieta este absolut necesară și din păcate, strictă. Practic, medicii spun că aceasta face parte din tratamentul pacientului.

Mai exact, nu va avea voie anumite alimente și va avea permis alimente cât mai ușoare. De asemenea, felul în care mănâncă este important. O serie de reguli pot însă să amelioreze simptomatologia și să grăbească vindecarea pacientului.

Medicii spun că este esențial ca pacientul să mănânce cu mult calm, încet, să nu se grăbească. Iar atunci când apar durerile de stomac, trebuie să stea în pat.

Principalele alimente interzise sunt: carnea cu piele sau grasă, de porc, ceapa, condimentele, tot ce este preparat prin prăjire, mazăre, linte.

În funcție de severitatea bolii este posibil să fie necesară și internarea. Sau repausul la pat pentru câteva zile. Evident, va fi necesară respectarea unei diete strice, cel puțin câteva zile sau săptămâni.

Principala regulă în cazul bolilor de stomac este ca mesele să fie frecvente, de regulă 5-6 pe zi, iar cantitățile să fie cât mai mici. Orele de masă trebuie și ele respectate cu sfințenie.

O altă regulă este aceea a mestecării corecte a alimentelor. De ce? Fiindcă, una dintre cauzele de apariție a gastritei o constituie chiar masticația incompletă, fie din cauza unor probleme dentare, fie din cauza vitezei cu care persoana mănâncă. Totodată, atunci când nivelul stresului în organism este ridicat, pacientul va asista la o amplificare a simptomelor. Poate de aceea, specialiștii spun că la masă este indicat să fii calm, relaxat, să nu îți amintești de nimic care ar putea să-ți provoace un disconfort, fie el minimal.

Nu în ultimul rând, în primele zile de la declanșarea crizelor, este indicat să se consume numai lichide, apoi se poate trece la supe în cantități mici, apoi la orez fiert, brânză de vaci, piureuri din legume. Fructele și legumele este bine să fie consumate fie fierte, fie coapte, sub forma de compoturi, budinci.

De asemenea, comunicarea pacientului cu medicul său gastroenterolog, respectarea dietei și a tratamentul cresc șansele de vindecare a gastritei.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel