joi, martie 4, 2021

Marea majoritate a pacienților cu diabet zaharat au probleme legate de kilogramele în plus. Mai ales, cei care au diabet zaharat de tip 2, sunt fie obezi, fie supraponderali. În cazul lor, după ce diagnosticul este stabilit, este necesară schimbarea stilului de viață.

Aceștia trebuie să slăbească și să facă sport. Cu alte cuvinte, aceștia trebuie să îți mențină greutatea corporală în limitele acceptate. Mai este bine și să îți normalizeze valorile glicemiei, ale acidului uric, ale lipidelor serice și să aibă o tensiune arterială bună. Fumatul va fi eliminat, iar consumul de alcool mult diminuat.

Iată ce reguli ar trebui să respecte o persoană cu diabet zaharat pentru îmbunătățirea stilului de viață:   

  • Aportul de grăsimi saturate să nu depășească 7% din aportul caloric total iar lipidele trans ar trebuie mult diminuate.
  • Atenție la consumul de carbohidrați dacă se dorește o îmbunătățire a controlului glicemic optim.
  • Ideal este ca medicul diabetolog sau nutriționistul să-i dea pacientului un regim alimentar. Nu va fi nevoie să renunțe total la anumite alimente, însă unele se consumă cu moderație, altele nu.
  • Mâncarea să fie preparată la abur, la cuptor și nu prăjită. Sosurile nu se vor mânca zilnic, ci ocazional. Gătitul la cuptor este foarte bun atunci când vrei să slăbești.
  • Sportul este foarte important. Se va face mișcare minimum 30 de minute zilnic. Atenție! Se va verifica glicemia înainte și după efort, tocmai pentru a evita crizele de hipoglicemie.
  • Apa este și ea importantă. Cu alte cuvinte, nu neglijați consumul de lichide, în special cel de apă.
  • Importantă este sănătatea orală. Mersul la control la stomatolog pentru pacientul cu diabet este obligatoriu la minimum 6 luni. Nu trebuie omis faptul că diabetul zaharat duce la creșterea riscului de gingivită.
  • Îngrijirea picioarelor este absolut vitală pentru aceștia. Pacienții sunt supuși riscului de neuropatie diabetică dar și la alte complicații ale piciorului. Ideal este ca zilnic să aibă loc o examinare a picioarelor. Să se urmărească dacă nu au apărut bășici, eczeme etc.
  • Menținerea tensiunii arteriale la nivel optim este și ea importantă. Complicațiile cardiovasculare la pacientul cu diabet zaharat sunt serioase. În consecință, trebuie făcute controale periodice la medicul specialist cardiolog.

Ultimele stiri

Parteneri