Sari la conținut

REGULI noi în Codul Rutier: amendă de 4.000 de lei! E strict interzis să faci asta!

amendă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

În România, una dintre tradițiile ce însoțesc sărbătorile de nuntă este formarea unor coloane de mașini decorate cu panglici, flori, jucării sau luminițe, însoțite de claxoane sonore care anunță trecerea alaiului. Însă legislația rutieră are reguli clare pentru aceste obiceiuri, iar cine le încalcă riscă amenzi usturătoare!

Codul Rutier reglementează strict circulația coloanelor oficiale, precum cele militare sau funerare, care trebuie să se deplaseze organizat, pe maximum trei șiruri și să ocupe o singură bandă de circulație. Pentru coloanele de nuntași nu există reguli speciale, deci aceleași norme generale se aplică.

Șoferii care întâlnesc un alai de nuntași au dreptul să îl depășească, dar numai dacă respectă toate regulile de circulație: limitele de viteză, semnele rutiere și marcajele, și nu pun în pericol niciun participant la trafic.

Când poate fi folosit claxonul?

Regulile din Codul Rutier 2025 sunt clare în privința utilizării claxonului: acesta trebuie folosit exclusiv pentru avertizarea unui pericol iminent, nicidecum ca manifestare festivă. Mai exact, avertizarea sonoră trebuie să se audă de la o distanță minimă de 25 de metri și să nu provoace reacții periculoase în trafic, scrie promotor.ro.

Există și zone unde claxonatul este interzis, marcate prin indicatoare specifice. Singurele excepții sunt vehiculele de intervenție în misiuni urgente sau evitarea unui pericol iminent. Folosirea claxonului în alte situații poate atrage o amendă de 405 până la 607,5 lei și penalizări cu puncte-amendă.
politia
Sursa foto: Politia Romana

Prin urmare, claxonatul în cadrul unei coloane de nuntași, chiar dacă este un obicei larg răspândit, nu este conform legii. Instructorul auto Marian Croitoru, fost polițist, precizează că, deși autoritățile uneori tolerează aceste manifestări, abuzul, mai ales pe timp de noapte, poate duce la sancțiuni sau reclamații pentru tulburarea liniștii publice.

Autovehiculele din alai pot fi ornate cu elemente decorative precum panglici, flori sau crenguțe, dar fără să afecteze vizibilitatea șoferului.

Montarea de sisteme luminoase neomologate (de exemplu leduri colorate pe capotă) este interzisă și poate atrage reținerea certificatului de înmatriculare și o amendă substanțială, peste 4.000 de lei.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel