Sari la conținut

Reîncepe? EMA adoptă prima listă de vaccinuri anti COVID-19!

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

EMA adoptă prima listă de leacuri critice anti Covid-19. Iată ce spune Agenția Europeană a Medicamentului, ce conține lista și cine sunt producătorii.

EMA, adică Agenția Europeană a Medicamentului a realizat o listă de medicamente și vaccinuri esențiale împotriva COVID-19. Iată ce spune agenția, într-un comunicat oficial. “Medicamentele incluse pe listă sunt autorizate pentru Covid-19 și furnizarea și cererea pentru acestea vor fi monitorizate atent, pentru a identifica și gestiona discontinuități potențiale sau reale”, anunță EMA.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul propriu, lista adoptată de EMA cuprinde un număr de cinci vaccinuri autorizate pentru protejarea împotriva Covid-19 și 9 medicamente autorizate pentru tratamentul infecției.

EMA: Ce producători de vaccinuri sunt pe listă

Cine sunt producătorii listei EMA? Ei bine, pe această listă sunt incluse vaccinurile Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Jcovden (Johnson & Johnson), Nuvaxovid (Novavax), Spikevax (Moderna) și Vaxzevria (AstraZeneca).  Medicamentele incluse pe listă sunt dexametazona, Evusheld (tixagevimab/cilgavimab), Kineret (anakinra), Paxlovid (PF-07321332/ritonavir), Regkirona (regdanvimab), RoActemra (tocilizumab), Ronapreve (casirivimab/imdevimab), Veklury (remdesivir) și Xevudy (sotrovimab).

„Având în vedere stadiul curent în care se află pandemia (COVID-19 – n.red.), lista publicată conține toate vaccinurile și terapiile aprobate în Uniunea Europeană pentru a preveni sau trata COVID-19”, se mai arată în comunicat. Această listăă urmează să fie actualizată dacă sau când vor apărea schimbări la nivelul situației pandemice, dacă vor apărea riscurile de discontinuități sau vor fi autorizate noi medicamente sau vaccinuri.

Ce trebuie să facă statele UE

Rapoarte, situații, stocuri… Potrivit EMA, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață pentru aceste medicamente și vaccinuri vor trebui să transmită periodic către EMA informații relevante, inclusiv despre stocurile disponibile și riscurile potențiale sau reale de discontinuități. Totodată, statele membre UE vor trimite rapoarte pentru a se ști clar cererea estimată pentru aceste medicamente și vaccinuri la nivelul fiecărei țări. Reîncepe…? Aceasta este întrebarea la care lista pare să răspundă într-un mod ambiguu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: