Sari la conținut

Reinfectarea cu Covid-19 provoacă simptome mai severe?

Reinfectarea cu Covid-19 poate fi posibilă, în cazul unor pacienți, din cauza răspunsului imunitar insuficient. După recuperare, anumite persoane nu și-au dezvoltat o „memorie imunitară” optimă, motiv pentru care infectarea ulterioară cu SARS-CoV-2, chiar și cu varianta inițială, este foarte posibilă.

Studiul Fundaţiei Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din Brazilia şi America Latină, atestă faptul că pacienții care au dezvoltat forme ușoare de boală și nu au necesitat spitalizare au șanse mai mari de reinfectare. Acest lucru se întâmplă din cauza răspunsului imunitar insuficient, produs în timpul bolii.

Din acest motiv, sistemul imunitar nu poate „recunoaște” virusul, în cazul contractării virusului, după recuparare.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lui martie 2020 – momentul declanşării pandemiei în Brazilia – şi până la sfârşitul anului trecut. Dintre aceştia, patru au contractat SARS-Cov-2, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeaşi variantă.

Reinfectarea cu Covid-19 cauzează simptome mai severe

În cele patru cazuri, prima infectare s-a produs cu simptome uşoare, însă la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente şi mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

„Aceste persoane nu au avut o imunitate detectabilă decât după cea de-a doua infectare. Acest lucru ne determină să credem că pentru o parte din populaţie care a contractat o formă uşoară a bolii, nu este suficientă o singură expune la virus, fiind necesară mai mult de una pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate”, a explicat Thiago Moreno, cercetător la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Sănătate Fiocruz şi coordonator al studiului, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Deşi până acum a fost studiată posibilitatea contagierii de două ori cu SARS-CoV-2, Moreno nu a eliminat posibilitatea şi unei a treia contagieri.

„Nu ştim cât durează imunitatea post-COVID-19. O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite” a coronavirusului, a precizat expertul brazilian.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel