Sari la conținut

Remedii din natură pentru astenia de primăvară

 Astenia poate fi însă tratată în câteva săptămâni cu plante pe care nu e complicat să le găsiți

Unii spun că-i boală, alții că-i doar o stare de spirit, iar cei care i-au căzut pradă sunt pur și simplu prea obosiți ca să-i contrazică. Starea de melancolie și apatie care par să nu mai treacă nu e ceva neobișnuit în timpul primăverii.

Specialiștii în medicină naturistă spun însă că afecțiunea, deși greu de diagnosticat, este cât se poate de reală și poate fi tratată în câteva săptămâni, cu ajutorul unor plante ușor de procurat.

Depresie ușoară și deficit de vitamine

„Am putea spune că este mai degrabă o creație a culturii populare și prea puțin a medicinei, pentru că nu are doar o cauză. Starea de oboseală accentuată, caracteristică asteniei, poate fi simptomul unei depresii ușoare, a imunității scăzute sau a unei deficiențe de vitamine și minerale”, arată medicul primar Alice Popescu, specializat în medicină generală, acupunctură și fitoterapie, la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă. Efectul de energizare după care tânjește organismul la finalul sezonului rece se poate obține în mod natural, consumând plante-vitamină precum cătina sau urzicile. „Cătina este un medicament în sine. Conține vitamine liposolubile, care se absorb în sânge și poate fi preparată ca ceai, dar se găsește sub formă de sirop și chiar conservată în miere”, explică specialistul.

În cele mai multe cazuri, oboseala aparent fără motiv este semnul suprasolicitării ficatului. Cele mai la îndemână remedii sunt salatele verzi cu păpădie, cicoare, anghinare și rostopască. „Practic, curăță ficatul. Sunt plante cunoscute pentru acțiunea lor tonică, depurativă. La fel de bun este și untișorul sau leurda, lângă care putem să alăturăm o friptură”, este recomandarea medicului Alice Popescu.

Plantele sunt soluția perfectă pentru oamenii grăbiți, care nu au timp să cerceteze cauzele asteniei. „Și-atunci combinăm puțină cătină, pentru energie, și puțină sunătoare, pentru a combate starea de melancolie, și vedem că dintr-o dată ne simțim mai bine. Nu știm ce a fost, dar ne simțim mai bine”, glumește medicul Alice Popescu.

Beneficiile unei astfel de cure de revitalizare se văd în câteva săptămâni, dar plantele nu ar trebui să depășescă o treime din meniul zilnic. „Dacă exagerăm cu alimentele crude, forțăm sistemul digestiv și dăm din lac în puț”, mai arată expertul.

Ceapa și usturoiul, armele anti-cancer

Este un excelent revitalizant şi, consumată cu regularitate, drojdia de bere ajută la întârzirea procesului de îmbătrânire. „Drojdia nu trebuie consumată ca atare, în stare vie, pentru că în loc să ofere ceva sănătos organismului ia din ceea ce acesta are deja”, ne-a explicat expertul în alimentație Gheorghe Mencinicopshi.

Drojdia de bere se găsește la plafar sub formă de granule, pulbere, care se pot adăuga în orice mâncare, tablete sau caspule care se iau ca atare.

Drojdia de bere întârzie îmbătrânirea

Pentru proprietăţile lor, sunt preţuite încă din antichitate, iar cercetările moderne le-au descoperit beneficii nebănuitie.

Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile. Nu în ultimul rând, pot fi de ajutor în curele de slăbire. Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii.Cantitatea minimă recomandată de medici este, în general, două linguriţe de usturoi proaspăt pe zi şi două linguri mari de ceapă sau praz.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel