Sari la conținut

REMEDII. Leguma minune care purifică sângele şi topeşte colesterolul

  • de
  • ;
dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
leguma care topeşte colesterolul

Nivelul colesterolului indică cantitatea de grăimi care circulă în sânge şi se pot depune pe vasele mari şi artere, existând riscul formării unor plăci de aterom, cu riscuri majore pentru sănătate.

Potrivit ghidurilor medicale actuale, HDL (colesterolul „bun”) este singura valoare care trebuie să fie ridicată (ideal peste 60). LDL (colesterolul „rău”) trebuie să fie sub 100, iar colesterolul total trebuie să fie sub 200.

Nivelurile colesterolului sunt importante deoarece vă ajută să înțelegeți riscul de boli cardiace. Colesterolul este un tip de lipid (grăsime) care ajută organismul să îndeplinească multe funcții importante. Dar prea mult colesterol în sânge este dăunător. Se poate acumula în pereții arterelor, le poate afecta integritatea și poate duce la formarea plăcii aterosclerotice (depuneri întărite).

Riscurile asociate unor niveluri crescute de colesterol

Acest proces de acumulare a plăcii se numește ateroscleroză. Poate duce la probleme grave, cum ar fi:

  • Boala coronariană: blocarea fluxului sanguin către inimă.
  • Boala arterială periferică: blocarea fluxului sanguin către picioare și brațe.
  • Boala carotidă: blocarea fluxului sanguin către creier.

Colesterolul circulă în mod silențios prin sânge şi se transformă în mod silențios în placă. Acumularea plăcii este ca și cum cineva ar merge pe vârfuri pe un covor. Este posibil să nu vedeți sau să nu observați prezența sa pentru o lungă perioadă de timp.

Citeste si…

De asemenea, se poate să nu aveți niciun simptom până când nu suferiți un atac de cord sau un accident vascular cerebral. În acel moment, placa se aseamînă metaforic vorbind cu niște tocuri înalte pe o podea din lemn şi a cauzat deja daune grave organismului.

Medicii atrag atenţia că o persoană poate trăi cu colesterolul ridicat timp de mulți ani și nici măcar să nu-şi dă seama. De aceea este important să-ți verifici regulat nivelul colesterolului. Dacă nivelul colesterolului este prea ridicat (hiperlipidemie), este un semnal de alarmă pentru tine și medicul tău. Depistarea timpurie a colesterolului ridicat vă oferă șansa de a face schimbări și de a atinge un nivel bun al colesterolului.

Citeste si…

Leguma minune care topeşte grăsimile din sânge (lipide)

Când vine vorba de gestionarea nivelului de colesterol, remediile naturale derivate din alimente şi plante pot fi soluţia ideală, fără efecte adverse. De la proprietățile lor unice până la diversele lor beneficii, aceste comori naturale oferă o abordare holistică a gestionării nivelului optim al colesterolului în sânge.

Consumul a doar 100 de grame de ciuperci pe zi, timp de doar o săptămână, reduce colesterolul cu 12%, arată un studiu științific. Astfel, s-a constatat că ciupercile sunt un purificator perfect al sângelui.

Citeste si…

Această legumă-minune are un efect antiinflamator, de reglare a tensiunii arteriale și a nivelului zahărului din sânge, îmbunătățește metabolismul și este regenerator celular, motiv pentru care este folosit pentru tratarea mai multor boli, în special în medicina orientală.

Acest superaliment conține o cantitate mare de antioxidanți, vitamine B, D, C și K, proteine, steroli, crom, cupru, fier, iod, sodiu, seleniu, zinc, potasiu, fosfor.

Ciupercile, beneficii pentru sănătate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nutriționiștii le numesc „carne de pădure” deoarece, pe lângă gustul și aroma plăcute, au o valoare nutritivă excepțională. Au aproape aceeași calitate ca și carnea animală, conținând până la 91% apă și un număr mare de componente minerale, în special potasiu, și puțin mai puțin calciu, fosfor, fier și magneziu. De asemenea, sunt bogate în fibre și conțin vitaminele B2, D și C.

Cu toate acestea, ele sunt deosebit de valoroase din punct de vedere biologic datorită conținutului lor de proteine și, în special, datorită aminoacizilor importanți. Interesant este faptul că ciupercile proaspete conțin 2% proteine, în timp ce ciupercile uscate conțin 22%.

Reguli ale unei diete cu conținut scăzut de colesterol

  • consumați cât mai puține alimente de origine animală, care conține acizi grași saturați;
  • să încercăm să ținem o dietă pe bază de plante;
  • mâncați cât mai multe alimente bogate în fibre;
  • evitați alimentele care conțin făină albă, zahăr, aditivi artificiali și conservanți;
  • să ne străduim pentru o alimentație variată;
  • mâncați de cel puțin cinci ori pe zi, porții mici de o dată;
  • pe cât posibil, ar trebui să existe o regularitate în orarul meselor noastre.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel