Din cuprinsul articolului
Autoritățile sanitare avertizează asupra unei creșteri sezoniere a cazurilor de gripă și COVID-19 odată cu sosirea toamnei. Medicii atrag atenţia că, în sezonul rece, copiii, vârstnicii, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu un sistem imunitar slăbit prezintă cel mai mare risc de complicații. Vaccinarea rămâne cea mai puternică metodă de protecție. Dar, pe lângă tratamentul prescris de medic, există şi câteva remedii naturale simple.
Este şi cazul unei băuturi despre care se spune că ajută la vindecarea gripei în 48 de ore. Acest remediu natural a captat atenția publicului datorită eficienței sale: „flu bomb” sau „bomba antigripală”.
Rețeta pentru acest remediu antigripal, promovată de Barbara O’Neill, o susținătoare australiană a sănătății alternative, combină șapte ingrediente cunoscute pentru proprietățile lor benefice asupra sistemului respirator.
„Flu bomb” este o băutură naturală destinată ameliorării simptomelor răcelii, gripei, sinuzitei și altor afecțiuni respiratorii. Consumul acestei băuturi de trei ori pe zi, la apariția primelor simptome, poate duce la o recuperare rapidă, uneori în doar două-trei zile.
„Acestă băutură este antibioticul tău natural. Când cineva are bronșită, o infecție a sinusurilor sau pneumonie, ia bomba antigripală”, este sfatul Barbarei O’Neill, potrivit New York Post.
Un studiu a constatat că persoanele care au luat un supliment de usturoi timp de 12 săptămâni în timpul sezonului rece au răcit mai puțin decât, iar boala a trecut mai repede decât cele care nu au luat usturoi.
Bomba antigripală a lui O’Neill conține și ulei de eucalipt, despre care ea a spus că este „bun pentru curățarea căilor respiratorii”. Eucaliptul este de fapt prezent în multe remedii pentru răceală și gripă, deoarece poate ameliora congestia și fluidifica flegma.
Alte ingrediente includ ghimbir și miere, ambele expectorante naturale, și cât mai mult ardei iute cayenne, deoarece s-a constatat că, de pildă, capsaicina din ardei ameliorează congestia și strănutul. O’Neill recomandă să se bea de trei ori pe zi când apar simptomele, „și adesea, după două sau trei zile, este suficient”.
Ingrediente
Rețeta originală include:
- 1 cățel de usturoi zdrobit: cunoscut pentru proprietățile sale antibiotice naturale.
- 1/4 linguriță de ghimbir ras: ajută la reducerea inflamației și ameliorarea durerilor în gât.
- 1 picătură de ulei de eucalipt sau arbore de ceai: desfundă căile respiratorii.
- Un praf de ardei cayenne: conține capsaicină, care poate ameliora congestia nazală.
- Sucul de la o lămâie: bogat în vitamina C, sprijină sistemul imunitar.
- 1 linguriță de miere: calmează tusea și iritațiile gâtului.
- 1/2 cană de apă fierbinte: ajută la combinarea ingredientelor și la eliberarea compușilor activi.

Mod de preparare
- Zdrobiți usturoiul și ghimbirul.
- Stoarceți sucul de lămâie într-o cană.
- Adăugați usturoiul, ghimbirul, ardeiul cayenne și mierea.
- Turnați apă fierbinte peste amestec și adăugați picătura de ulei esențial.
- Amestecați bine și consumați cât este cald.
- Se recomandă consumul acestei băuturi de trei ori pe zi, la apariția simptomelor.
„Flu bomb” reprezintă o opțiune naturală pentru cei care doresc să își sprijine sistemul imunitar în perioada sezonului rece. Cu ingrediente accesibile și ușor de preparat, această băutură poate fi un aliat în lupta împotriva simptomelor răcelii și gripei.
Cum recunoşti gripa?
Experții avertizează că riscul de îmbolnăvire este cel mai ridicat în lunile reci, când virusurile se răspândesc mai ușor în spațiile închise.
Gripa este o infecție respiratorie care lovește cel mai puternic iarna și poate fi mult mai gravă decât o răceală obișnuită. În timp ce răcelile provoacă, de obicei, nas care curge, strănut, ochi umezi și iritații ușoare în gât, gripa apare brusc, cu febră, dureri musculare și o stare profundă de epuizare.
Experţii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) susţin că răcelile au de obicei simptome mai ușoare decât gripa, cauzând o mai mare nevoie de odihnă și somn decât de obicei.
În general, răcelile nu cauzează o stare de rău gravă. Unele dintre diferențe constau în faptul că frisoanele sunt frecvente în cazul gripei, dar mai puțin frecvente în cazul răcelii și că febra este rară în cazul răcelii, dar frecventă în cazul gripei. Simptomele răcelii pot dura până la 2 săptămâni, în timp ce cele ale gripei durează de obicei între 5 și 7 zile.