Sari la conținut

Remediu pentru ficatul gras. Un ingredient natural împiedică acumularea de grăsimi în ficat

încărcat cu toxine
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic hepatolog: simptomele ficatului gras

Remediu ficat gras. Cercetătorii au descoperit că un compus natural, care se găsește în anumite legume, poata trata și preveni steatoza hepatică, denumită popular ficat gras.

Ficatul gras non-alcoolic se caracterizează prin acumularea de grăsimi la nivelul ficatului și e un diagnostic primit de tot mai multe persoane. Prevalența acestei afecțiuni, care conduce la boli cronice hepatice, este de 25%.

Remediu excelent pentru ficatul gras

Vestea bună e că boala ficatului gras se poate ameliora considerabil prin alimentație și prin consumul unor anumite legume, despre care cercetărorii au descoperit că ar conține o substanță extrem de benefică în prevenirea și tratarea bolii. Este vorba despre indole, o substanță care se găsește, în mod natural, în crucifere, așa cum sunt varza, brocoli sau varza de Bruxelles.

Citeste si:

Studiul a fost realizat de specialiști de la Universitatea A&M din Texas, în colaborare cu alte instituții și publicat în revista medicală Hepatology.

”Alimentele care au o capacitate naturală de a produce indole sau medicamentele care mimează acest efect ar putea fi folosite ca noi tratamente pentru boala ficatului gras,” a explicat  Dr. Chaodong Wu, unul dintre specialiștii care au realizat studiul. Potrivit medicului, compusul are un rol important în prevenirea degradării ficatului deoarece previne atât acumularea de grăsimi în ficat, cât și apariția infalamției.

Ce este Boala ficatului gras?

Descrisă drept manifestarea hepatică a sindromului metabolic, este o afecțiune definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul celulelor hepatice. ”Boala ficatului gras este dificil de identificat de către pacient deoarece nu se manifestă prin simptome specifice. De aceea este recomandat ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să facă anual o ecografie abdominală pentru a-și verifica sănătatea ficatului.

Ficatul gras este o afecțiune cu evoluție progresivă și uneori este diagnosticată în stadii avansate de boală. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari și poate fi evitată evoluția spre forme severe” – a declarat Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie, șef de clinică Gastroenterologie 2 Institutul Clinic Fundeni.

Cum tratăm ficatul gras?

”Tratamentul bolii ficatului gras se bazează pe 2 piloni principali: modificarea stilului de viață (care presupune: alimentație echilibrată, controlul greutății, evitarea sedentarismului și a fumatului) și tratament medicamentos hepatotrop cu agenți medicamentoși a căror eficacitate a fost demonstrată clinic”, subliniază Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu.
Societatea Română de Gastroenetrologie și Hepatologie precizează că „tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice(…) Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar, dacă compoziția lor nu este clar studiată.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.