marți, iunie 6, 2023

Un compus antic din plante medicinale are efecte similare chimioterapiei, spun cercetătorii.

Cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia au demonstrat într-un studiu că un remediu străvechi pe bază de plante din medicina tradițională chineză este extrem de eficient în uciderea celulelor tumorale. Compusul pe bază de plante este aprobat în țara asiatică pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer și este utilizat în mod obișnuit alături de chimioterapia „occidentală”. Ceea ce îi surprinde pe cercetători este faptul că, în ciuda eficacității sale dovedite, modul în care funcționează este complet necunoscut.

Te-ar mai interesa: Fructul minune care te vindecă de cancer: Are efec...

Studiul, publicat cu ceva timp în urmă în revista Oncotarget , este unul dintre primele care încearcă să caracterizeze acțiunea moleculară a medicinei tradiționale chinezești ca întreg, mai degrabă decât să studieze acțiunea fiecăruia dintre componentele sale în parte.

Cea mai mare parte a medicinei tradiționale chinezești”, explică David Adelson, care a condus cercetarea, „se bazează pe sute sau chiar mii de ani de experiență dobândită în urma utilizării sale în China. Și există o mulțime de dovezi că aceste medicamente au un beneficiu terapeutic, dar nu înțelegem cum și de ce.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

Dacă separăm componentele multor remedii din medicina tradițională chineză”, continuă cercetătorul, „constatăm că fiecare element, separat, nu are niciun efect. Combinația dintre diverși compuși este cea care este eficientă, și cu foarte puține efecte secundare.


Moartea celulară

Adelson explică faptul că „acesta este unul dintre primele studii care arată modul molecular de acțiune al unui amestec complex de componente obținute din diverse plante (în acest caz, extracte din rădăcinile a două plante medicinale, Kushen și Baituling). Am realizat acest lucru prin aplicarea a ceea ce este cunoscut sub numele de abordare biologică sistemică, care este o modalitate de a analiza sisteme biologice specifice, luând în considerare toate aspectele măsurabile ale sistemului ca întreg, mai degrabă decât analizând variabile specifice.

Te-ar mai interesa: Studiu: Atacurile de cord GRAVE au mai mare probab...

Pentru a-și desfășura activitatea, cercetătorii au folosit cele mai recente tehnologii de secvențiere disponibile pentru a identifica genele și „căile biologice” pe care acestea le urmau pentru a ajunge la țintele lor. Remediul chinezesc a fost aplicat pe o cultură de celule tumorale de cancer de sân. „Am demonstrat”, spune Adelson, „că modelele de expresie genetică activate de remediul tradițional chinezesc afectează aceleași căi ca și chimioterapia occidentală, dar acționează asupra unor gene diferite din aceste căi.

Te-ar mai interesa: Secrete de slăbit în funcție de vârstă. Ce regim a...

Aceste gene „reglează ciclul de diviziune și moarte celulară și se pare că remediul tradițional modifică modul în care este reglat acest ciclu celular, pentru a împinge celulele canceroase pe calea morții celulare, ucigându-le astfel. Adelson spune că tehnica dezvoltată pentru această cercetare ar putea fi folosită pentru a analiza mecanismele moleculare și ale altor medicamente tradiționale chinezești, deschizând calea pentru utilizarea lor în societatea occidentală.

Te-ar mai interesa: De ce apare constipația și care sunt cele mai bune...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private