Sari la conținut

Remediul antic egiptean care tratează cele mai crunte boli. Proprietățile anti-cancerigene au fost dovedite prin studii

Uleiul de chimen negru (Nigella sativa) este intens folosit pentru un număr impresionant de afecțiuni. Proprietățile vindecătoare ale uleiului de chimen negru au fost cunoscute de mii de ani. Acțiunea și eficacitatea lui este tot mai mult susținută de o bază de dovezi științifice.

Ulei de chimen negru – proprietăți

Antireumatic – calmează simptomele artritei reumatoide.

Antiinflamator – este un puternic antiinflamator.

Antialergic – s-a descoperit că poate înlătura unele alergii la alimente.

Antidiabetic – are un efect de diminuare a glicemiei din sânge.

Anticancer – acesta are în compoziția sa thymoquinone, un produs fitochimic ce luptă împotriva cancerului.

Hipotensiv – caracterul volatil al acestui ulei ajută în controlul presiunii sanguine.

Antitumoral  sau antineoplazic.

Radioprotectiv – protejează celulele impotriva efectelor negative ale radiatiilor daunatoare.

Protector hepatic – administrat in cantitati recomandate, protejeaza ficatul.

Protector renal – acest ulei de chimen negru exercita si un efect de protectie a rinichilor.

Inducerea apoptozei – programarea celulelor cu un potential daunator organismului sa moara automat.

Pastreaza un echilibru al sistemului imunitar.

Analgezic – calmeaza durerile.

Antipiretic – calmeaza febra.

Antibacterian – combate majoritatea tulpinilor bacteriene, chiar si cele rezistente la antibiotice,  precum MRSA.

Antiviral – combate virusurile.

Antifungic – combate foarte usor ciupercile.

Secretia lactata – ajuta cresterea secretiei lactate.

Adjuvant – modifica sau activeaza actiunea unui medicament.

Bronhodilatator – ajuta la dilatarea cailor respiratorii.

Laxativ – imbunatateste tranzitul intestinal.

Antioxidant – protejeaza organismul de radicalii liberi.

Ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al lipidelor.

Sensibilizator de insulina – reduce rezistenta la insulina si secretia de insulina.

Accelerator de interferon – poate stimula productia de interferon care, la randul ei, ajuta dezvoltarea imunitatii impotriva agentilor patogeni.

Antispastic – combate spasmele involuntare ale sistemului respirator, cele cauzate de astm sau raceli.

Anticonvulsiv – calmeaza convulsiile.

Utilizare

Proprietatile mentionate mai sus ne indica faptul ca uleiul de chimen negru, ca si produs din gama cosmetice bio, poate ajuta in orice problema de sanatate sau boala. In ciuda nivelului scazut de cunoastere a acestuia, comunitatea stintifica cauta sa afle si sa catalogheze toate proprietatile sale medicinale precum si beneficiile pe care le poate avea asupra sanatatii. Acesta poate fi folosit pentru simptome simple sau probleme personale precum infectiile fungice, balonari sau pentru afectiuni mai grave precum tumorile sau cancerul. Uneori s-au observat rezultate mult imbunatatite asupra sanatatii pielii si parului prin combinarea acestui ulei ce ulei de galbenele.

  1. Uleiul de chimen negru si tratarea acneei

Desi se poate aplica direct pe piele, recomandat este sa fie folosit un amestec de ulei de chimen negru si apa, pentru a preveni iritatia pielii sau unele spasme musculare.

Mod de utilizare:

Adauga 10 picaturi de ulei in jumatate de litru de apa fiarta. Vaporii acestui amestec contin componentele volatile care sunt benefice pentru piele. Pozitioneaza-ti capul deasupra vasului, acopera-l cu un prosop, tine ochii inchisi si stai asa aproximativ 5 minute. Dupa aceste 5 minute, da la o parte vasul si sterge-ti fata cu un prosop curat, dar ai grija sa fie neaparat curat.

De ce functioneaza?

Uleiul de chimen negru are proprietati antibacteriene. Acesta ucide bacteria care cauzeaza acneea iar aburii au proprietatea de a deschide porii pielii.

  1. Caderea parului

Poate ajuta la regenerarea parului in zonele afectate de chelie. Adauga ulei de chimen in cel de masline, in raport de 1:1, dupa care maseaza cu acesta scalpul si parul. Lasa sa actioneze acest amestec pentru 30 de minute, dupa care clateste cu apa.

  1. Un par mai sanatos

Pentru sanatatea scalpului, foloseste un amestec de 1: 2 de ulei de chimen negru si din cel de cocos pe care sa il aplici pe par si scalp. Maseaza usor cu acest amestec si lasa-l sa actioneze pentru 30 minute iar pe urma clateste-te. Acest tratament ajuta la prevenirea caderii parului precum si la ameliorarea aspectului de par uscat. Exista si unele notari, nu foarte fundamentate, cum ca accelereaza cresterea parului.

  1. Durerile de dinti

Utilizarea unei bucati de vata imbibata in ulei de chimen negru si aplicata pe un dinte care cauzeaza durere ajuta la calmarea acesteia datorita proprietatilor sale analgezice. Foloseste doar 3-5 picaturi, acestea ar trebui sa fie suficiente, daca nu, pentru un efect mai puternic, foloseste ulei din catei de usturoi.

  1. Durerea de cap

Aplica ulei de seminte de chimen pe o batista, pastreaz-o la tine si miroase-o mereu, aroma ajutandu-te la calmarea durerilor de cap.

  1. Intepatura de viespe

Poate inlatura disconfortul unei intepaturi. Adauga 8 – 10 picaturi de ulei in apa calda, scufunda in aceasta apa partea corpului de care ai fost muscat si stai asa aproximativ 5 minute. Acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru inlaturarea durerii unei intepaturi de insecta. Dupa acest tratament, apa respectiva se arunca.

  1. Astmul

Pentru tratarea acestei afectiuni este nevoie de un vaporizator. Adauga cateva picaturi de ulei de chimen negru in vaporizator, lasa-l sa imprastie vaporii intr-o incapere in care este si o persoana cu probleme de astm. Acesti vapori ajuta respiratia, dilata caile respiratorii si previne spasmele bronhice. In acest timp cat se sta in vaporii respectivi se poate consuma linistit o cafea, iar facand tratamentul acasa, aparatia unor crize acute de astm pot fi prevenite. Thymoquinone este compozitia care reduce inflamarea cailor respiratorii, inflamare cauzata de alergeni, precum si excesul de mucus.

  1. Alergiile

Proprietatea cea mai importanta este aceea de a minimiza sau combate reactiile alergice. Daca ai alergii de primavara, incearca sa incepi a consuma ulei de chimen negru cu cateva zile inainte de inceperea sezonului cald. Acest lucru poate preveni simptomele alergiilor precum stranutul, ochii rosii, senzatia de arsura, precum si curgerea nasului sau lacrimatul. Adauga o lingurita de ulei de chimen negru in lapte si amesteca foarte bine, acest lucru ajutandu-te sa treci peste gustul sau. Cel mai bun mod este de a-l consuma intr-un suc concentrat de lamaie, astfel pastrandu-si aroma dar nu si gustul, iar acest tratament trebuie facut in medie de doua ori pe zi.

  1. Febra

Adauga 8-10 picaturi de ulei de chimen negru in aproximativ 125 ml apa, intr-un recipient de pulverizat si pulverizeaza acest amestec pe tot corpul. Acest lucru da o senzatie de racorire si calmeaza febra datorita proprietatile antipiretice.

  1. Antibacterian

Uleiul de Nigella sativa poate combate numeroase bacterii. Pentru cele din aer este necesar ca el sa fie vaporizat in aer sau pulverizat, iar daca are un miros mult prea puternic, mascheaza-l cu cel al uleiului de lavanda, de exemplu. Pentru infectiile bacteriene interne, adauga extrasul intr-o bautura pe care o consumi, iar pentru afectiuni ale pielii foloseste ulei de chimen negru diluat intr-unul de cocos, de masline sau de samburi de struguri. Iata cateva dintre bacteriile pe care le combate :

Escherichia coli

Salmonella Enteritidis

Salmonella Typhimurium

Shigella flexneri

Pseudomonas aeruginosa

Staphylococcus aureus

Listeria monocytogenes

MRSA– Methicillin-resistant Staphylococcus aureus

Aceste bacterii cauzeaza infectii foarte puternice, dintre care cea mai puternica este cauzata de MRSA, deoarece aceasta este si cea mai greu de tratat de medicina conventionala. Uleiul de chimen negru ucide aceasta bacterie care nu este altceva decat un incapatanat de stafilococ auriu.

  1. Convulsiile

Oamenii care sufera de convulsii ar trebui sa tina produsul la indemana, deoarece este un puternic anticonvulsiv. El poate fi pulverizat sau vaporizat in aer, cu ajutorul unui vaporizator.

  1. Dietele

Uleiul de seminte de chimen este unul comestibil si poate fi inclus in orice dieta pe post de dressing al salatelor iar pentru a beneficia de proprietatile acestuia se pot adauga 2 – 3 lingurite in alimentatie. Poate fi adaugat in salate, bauturi, shake-uri sau orice alta combinatie. Un mod convenabil de a-l consuma este intr-un amestec cu mierea de albine sau cu un fresh de lamai sau citrice. Beneficiile acestui produs in dieta sunt urmatoarele:

Poate mentine un nivel optim al lipidelor dar si un nivel scazut al colesterolului.

Consumat intr-un fresh poate face o persoana mai activa pe timpul zilei.

Consumat seara, poate ajuta la un somn mai linistit.

Reduce inflamatiile ce pot aparea in organism.

Poate preveni cancerul de prostata, cancerul de colon sau chiar cancerul pancreatic.

  1. Sanatatea pancreasului

Nu foarte multe alimente pot influenta pancreasul sau sa aiba vreun efect asupra acestuia. Cancerul pancreatic este foarte greu de detectat, iar simptomele acestuia sunt vizibile mult timp dupa ce acesta a izbucnit. Orice fel de cancer este greu de controlat si de tratat, dar prezentul ulei de chimen negru ajuta, prin proprietatile sale, la functionarea pancreasului prin stimularea functionarii celulelor beta, celule care asigura eliberarea insulinei in organism, acest lucru fiind foarte folositor pentru cei care au probleme pancreatice precum diabet.

14. Psoriazisul

Psoriazisul este o afectiune a pielii in care placi descuamante roz apar peste tot pe corp; acestea pot fi dureroase si insotite de mancarimi, si pot fi o sursa de disconfort. Afectiunea este cauzata de o reactie imuna anormala in corp, determinand o proliferare anormala a stratului epidermic al pielii.
Uleiul de chimen negru este puternic recunoscut pentru faptul ca regularizeaza celulele imunitare ale corpului (determinand sporirea numarului unora si scaderea altora), si pentru ca mai si amplifica abilitatea corpului de a face fata proliferarii anormale a celulelor.

In mod traditional, chimenul negru s-a aplicat in uz extern pentru pielea psoriazica cu scopul de a controla durerea si petele eruptive. Un studiu recent de laborator a examinat efectul extractului din seminte de Nigella sativa pe un model animal de psoriazis, examinarea fiind facuta asupra efectelor histologice (la nivel celular) si a gasit ca Nigella sativa are actiune anti-psoriazis; studiul a concluzionat ca aplicarea de uz extern este benefica in controlul psoriazisului.

CANCERUL

Semintele de chimen negru previn cresterea celulara necontrolata si combat cancerul hepatic
Eficienta compusului thymoquinone a fost examinata intr-un studiu din 2013, realizat in India. Cercetatorii au studiat 2 grupuri de sobolani cu cancer de ficat, iar un grup a primit apa care a avut 0,01% thymoquinone, iar celalalt grup a consumat apa simpla.

Apoi, markerii tumorali si markerii leziunii hepatice au fost evaluate in ambele grupuri dupa 4 luni. Cercetatorii au descoperit ca in cazul celor care au primit apa cu thymoquinone, valorile markerilor au fost scazute. Mai mult, acesti sobolani nu au dezvoltat noduli cancerosi la ficat.

Acest lucru a condus la concluzia ca thymoquinone actioneaza benefic in tratamentul cancerului de ficat, deoarece inhiba proliferarea celulelor canceroase.

Un alt studiu egiptean din 2012 a examinat efectul combinatiei miere-ulei din seminte de Nigella in cancerul hepatic uman. Cercetatorii au evaluat puterea antioxidanta a acestei combinatii si capacitatea de a combate celulele nesanatoase. In cele din urma, s-a constatat ca este incredibil de eficienta in reducerea celulelor canceroase hepatice.

Uleiul de Nigella distruge celulele cancerului pulmonar
In 2014, oamenii de stiinta din Arabia Saudita au declarat ca medicina traditionala a folosit semintele de chimen negre pentru a trata multe boli si au evaluat capacitatea de lupta a uleiului de Nigella impotriva celulelor cancerului pulmonar in conditii de laborator. Ei au analizat modul in care se dezvolta aceste celule in conditiile in care au fost expuse la uleiul din seminte de chimen negrui si au descoperit ca extractul de Nigella a redus foarte mult populatia celulelor maligne vii si a schimbat morfologia celulelor.
S-a descoperit ca rata de distrugere a celulelor maligne este cu atat mai mare cu cat concentratia extractului sau a uleiului utilizat in tratament este mai mare.

Semintele de Nigella distrug celulele cancerului cerebral
Un studiu efectuat la Universitatea de Stat Ohio, in 2013, a constatat ca glioblastomul este cel mai comun si agresiv tip de tumoa maligna pe creier cu o supravietuire medie de 15 luni.

Unul dintre compusii bioactivi din uleiul de seminte de chimen negru, thymoquinone, are proprietati anticancer, anoxidante, antiinflamatorii puternice. Proprietatile sale citotoxice sunt selective, asta inseamna ca distruge celulele maligne fara a le afecta pe cele sanatoase.

Mai mult decat atat, thymoquinone impiedica capacitatea celulelor canceroase din glioblastom sa creeze clone. Totusi, nu impiedica activitatea normala a celulelor din creier si maduva spinarii.

Semintele de chimen negru sunt eficiente si in cancerul de san, dar si in leucemie
Un alt studiu efectuat in Malaezia, in 2013, a studiat eficacitatea acestui compus uimitor – thymoquinone, intr-un tratament pe termen lung in cancerul de san. Oamenii de stiinta au descoperit ca acest compus previne proliferarea celulelor maligne si ca marimea dozei influenteaza puterea de inhibarea a cancerului.

Tot cercetatorii din aceasta tara au descoperit ca terapia cu thymoquinone in leucemie a stimulat apoptoza – moartea celulelor maline, sugernag ca acest compus ar putea fi un potential leac pentru leucemie.

Uleiul din seminte de chimen negru distruge celulele cancerului de colon
La Universitatea din Mississippi Medical Center s-a efectuat un studiu, in 2007, potrivit caruia medicamentul 5-fluorouracil ramane baza chimioterapiei in tratamentul cancerului de colon, dar poate avea numeroase efecte secundare – ucide atat celulele sanatoase, cat si pe cele maligne.

Studiul a fost, de fapt, un raspuns la studiile anterioare care atestau ca antioxidantii descurajeaza anumite procese patologice, in special a cancerului. Prin urmare, studiul a inclus si analiza a doi compusi cu beneficii uimitoare – epigallocatechin-3-galat, catechina din ceai verde, si thymoquinone, ingredient esential in uleiul de seminte de chimen negru.

Cercetarea a concluzionat ca cele doua ingrediente pot furniza aceleasi beneficii in cazul cancerului de colon, fara a avea toate efectele secundare nocive.

In 2004 si cercetatori libanezi au confirmat puterea uimitoare a uleiului din seminte de chimen negru pentru a preveni si trata cancerul. Ei au afirmat ca aceste seminte si uleiul extras din ele au fost utilizate in Africa, Asia si Orientul Mijlociu pentru a preveni numeroase boli si pentru a trata cu succes pe cele existente.

„Thymoquinone, in prezent ingredientul cel mai abundent in semintele de chimen negru, este un agent promitator pentru prevenirea cancerului. Am investigat efectele acestui compus impotriva celulelor cancerului de colon uman si am raportat ca thymoquinone inhiba cresterea celulelor cancerului de colon. Datele noastre arata clar posibilitatea de a utiliza thymoquinone pentru tratamentul cancerului de colon. ”

Efectele secundare, recomandari de siguranta, probleme de toxicitate

In legatura cu consumul uleiului de chimen negru nu exista informatii cu privire la efectele adverse, dar totusi un consum de 3 lingurite pe zi nu pare a dauna in nici un fel organismului. Un sfat este acela de nu-l administra bebelusilor, dar si celor care pot avea alergie la acest fel de produs. In cantitati foarte mari, acesta poate deveni toxic, mai ales datorita prezentei melantinei dar si a nigelinei care au efect paralitic. Normele de siguranta se aplica atat utilizarii ca si tratament precum si ca aliment. In cazul unor tratamente mai putin cunoscute, este intotdeauna recomandat sa utilizati acest ulei de chimen negru diluat in raport de 1:1, pentru a preveni riscul aparitiei dermatitei

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel