Sari la conținut

Remediul împotriva tusei persistente. Alergiile, infecțiile și refluxul acid alcătuiesc doar câteva cauze de bază ale tusei.

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Când și de ce ascund oamenii faptul că sunt bolnavi

Cel mai bun tratament pentru tuse va depinde de cauza de bază. O serie de remedii casnice pot ajuta, cum ar fi mierea și gargara cu apă sărată. Dacă remediile la domiciliu nu ajută, sunt disponibile medicamente fără prescripție medicală și pe bază de rețetă.

Alergiile, infecțiile și refluxul acid alcătuiesc doar câteva cauze de bază ale tusei.

Acest articol trece în revistă remediile naturale care pot ajuta la tratarea tusei.

Unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea tusei.

O persoană ar trebui, de asemenea, să consulte un medic dacă:

 • tusea durează mult timp sau este recurentă
 • are dificultăți de respirație
 • este prezent sânge sau mucus verde-gălbui
 • are și febră sau dureri de cap
 • tusea scoate un sunet șuierător

Remedii naturale pentru tuse

Oamenii folosesc o serie de remedii naturale pentru a încerca să trateze tusea persistentă.

Deși pot ajuta unii oameni, este important să rețineți că unele dintre următoarele remedii au dovezi limitate pentru a susține utilizarea lor.

Aceasta înseamnă că o persoană poate sau nu să constate că remediile funcționează pentru ei.

 1. Mierea

Potrivit cercetărilor, mierea poate ameliora tusea.

Într-o revizuire a studiilor din 2021, cercetătorii au analizat efectul utilizării mierii pentru a trata tusea în infecțiile căilor respiratorii superioare.

Cercetătorii au descoperit că mierea era superioară îngrijirii obișnuite, atât în suprimarea tusei, cât și pentru a ajuta la prevenirea necesității de antibiotice.

Într-un studiu din 2021, cercetătorii au comparat mierea cu dextrometorfanul, un inhibitor comun al tusei.

Cercetătorii au descoperit că atât mierea, cât și dextrometorfanul au lucrat pentru a suprima tusea. Ei au observat că mierea a obținut scoruri ușor mai mari într-un studiu și la egalitate cu dextrometorfanul într-un alt studiu.

O persoană poate folosi acest remediu înghițind o lingură de miere sau adăugând-o la o băutură fierbinte, cum ar fi un ceai de plante.

 1. Ghimbir

Ghimbirul poate ușura tusea uscată sau astmatică, deoarece are proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, poate ameliora greața și durerea.

Doar câteva studii mai vechi au analizat efectul ghimbirului asupra tusei. Un studiu din 2015 a examinat 10 produse naturale diferite utilizate în medicamentele tradiționale asiatice, inclusiv ghimbirul.

Cercetătorii au descoperit că ghimbirul, împreună cu alte remedii, inclusiv mierea, a jucat un rol de lungă durată în medicamentele tradiționale.

 1. Rădăcină de ciuperci

Rădăcina de ciuperci este o plantă care are o lungă istorie de utilizare ca tratament pentru tuse și dureri de gât.

Planta poate ușura iritația rezultată din tuse datorită conținutului său ridicat de mucilagii. Mucilagiul este o substanță groasă, lipicioasă, care acoperă gâtul.

Un studiu mai vechi, mic, a constatat că un sirop de tuse pe bază de plante care conține rădăcină de ciuperci, împreună cu cimbru și iedera, ameliorează eficient tusea rezultată din răceli obișnuite și infecții ale tractului respirator.

 1. Gargară cu apă sărată

Oamenii au folosit gargară cu apă sărată de mult timp pentru a ajuta la ameliorarea durerii în gât și a simptomelor asociate cu răceala comună. Poate ajuta la slăbirea mucusului și la atenuarea durerii.

Cu toate acestea, probabil că nu va ajuta la reducerea încărcăturii virale.

Într-un studiu din 2021, cercetătorii au comparat diferite ape de gură antiseptice pentru a ajuta la prevenirea răspândirii COVID-19. Ei au descoperit că mai multe mărci comerciale au ajutat la reducerea încărcăturii virale, dar o soluție de apă sărată făcută în laborator nu a ucis efectiv virusul.

 1. Bromelaină

Bromelaina este o enzimă care provine din ananas. Este cel mai abundent în miezul fructului.

Are proprietăți antiinflamatorii și poate avea și proprietăți mucolitice, ceea ce înseamnă că poate descompune mucusul și îl poate elimina din organism.

Unii oameni beau zilnic suc de ananas pentru a reduce mucusul din gât și pentru a suprima tusea. Cu toate acestea, este posibil să nu existe suficientă bromelaină în suc pentru a ameliora simptomele.

Suplimentele de bromelaină sunt disponibile și pot fi mai eficiente în ameliorarea tusei. Cu toate acestea, cel mai bine este ca o persoană să discute cu un medic înainte de a încerca orice supliment nou.

Bromelaina este un potențial alergen, iar substanța poate provoca, de asemenea, reacții adverse și poate interacționa cu medicamentele. Persoanele care iau diluanți de sânge sau antibiotice specifice nu ar trebui să ia bromelaină.

 1. Cimbru

Cimbrul are atât utilizări culinare, cât și medicinale și este un remediu folosit în mod obișnuit pentru tuse, dureri de gât, bronșită și probleme digestive.

Într-o meta-analiză din 2015 a mai multor studii, cercetătorii au remarcat că dovezi puternice sugerează că utilizarea preparatelor de cimbru a ajutat la ameliorarea simptomelor de tuse ale oamenilor.

Cu toate acestea, ei au remarcat că sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra eficacitatea sa globală.

Un studiu mai recent din 2021 a arătat că persoanele care folosesc o combinație de picături de cimbru și iederă au arătat o îmbunătățire a simptomelor de bronșită, tuse și calitatea generală a vieții.

Ei au remarcat, de asemenea, că oamenii au experimentat puține efecte secundare folosind picăturile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel