Sari la conținut

Acordă atenție sănătății! Uite de ce recomandă medicii respirația nazală pe vreme rece: Plămânii tăi…

România este lovită de un val de aer rece
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Va fi însă o încălzire de scurtă durată

Acordă atenție sănătății! Uite de ce recomandă medicii respirația nazală pe vreme rece! Cât de periculos este pentru sănătate inspirarea aerului rece direct prin gură? Ce se întâmplă la nivelul plămânilor? Explicațiile le găsești mai jos:

Când temperatura de afară a scăzut sub zero grade Celsius, respirația pe gură  poate avea efecte nedorite din cauza diferenței de temperatură și umiditate dintre aerul rece și uscat de afară și aerul cald și umed din interiorul corpului. Iată de ce se recomandă respirația nazală pe vreme rece, potrivit cnet.com.

Vremea rece afecteaza sanatatea
Pacient pe patul de spital

Nasul ajutând la menținerea unei temperaturi interne adecvate

  1. Umiditatea- Nasul are rolul de a filtra și umidifica aerul înainte ca acesta să ajungă în plămâni. Atunci când respirăm pe gură în condiții reci, aerul este inspirat direct în plămâni. Acest lucru poate duce la o inhalare de aer rece și uscat, aer care poate irita căile respiratorii și provoca senzația de uscăciune în gât.
  2. Încălzirea aerului- Nasul încălzește și umidifică aerul înainte de a ajunge în plămâni. Acest proces ajută la menținerea unei temperaturi și grad de umiditate optime în tractul respirator. Respirația pe gură poate permite aerului rece să ajungă în plămâni fără a fi pregătit corespunzător, ceea ce poate provoca disconfort și iritații ale căilor respiratorii.
  3. Protecția împotriva infecțiilor- Nasul conține mucoase și fire de păr care pot ajuta la filtrarea particulelor și la prevenirea intrării microorganismelor în plămâni. Respirația pe nas contribuie la acest proces de filtrare și poate reduce riscul de infecții respiratorii.
  4. Păstrarea căldurii- Inspirarea aerului rece direct prin gură poate duce la pierderea căldurii din corp mai rapid decât atunci când respirăm pe nas. Nasul contribuie la încălzirea aerului înainte ca acesta să ajungă în plămâni, ajutând la menținerea unei temperaturi interne adecvate.

În general, respirația pe nas în condiții reci are rolul de a proteja căile respiratorii. Este important să acorzi atenție sănătății tale în condiții de vreme rece și, în cazul expunerii prelungite la temperaturi foarte scăzute, să iei măsuri suplimentare de protecție, cum ar fi acoperirea feței cu un fular sau eșarfă, potrivit medicilor.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: