Sari la conținut

Respirația urât mirositoare: de ce apare și cum scapi de ea?

Respiratia urat mirositoare, denumita halitoza, foarte deranjanta in viata sociala indiferent de varsta, preocupa foarte multe persoane care se confrunta cu aceasta problema. Primul pas in diagnosticarea si tratarea afectiunii este un control stomatologic, in cadrul caruia medicul dentist va putea confirma sau exclude cauza orala a respiratiei urat mirositoare. Atunci cand stomatologul nu identifica, insa, o cauza dentara, acesta va trimite pacientul catre alt medic specialist, deoarece problema poate fi strans legata de alte afectiuni de existenta carora pacientul nu este constient inca, atentioneaza doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie.

Exista o serie de cauze diferite ale halitozei, variind de la probleme de stomac la dieta si probleme dentare, insa cele mai multe dintre ele pot fi identificate in cavitatea bucala. In acest caz problema trebuie tratata intr-un cabinet specializat, deoarece apa de gura sau guma de mestecat nu indeparteaza cauza, ci doar o mascheaza pentru o perioada scurta. Atunci cand nu este identificata o cauza dentara, pacientul este trimis catre alt medic specialist, deoarece problema poate fi un indiciu al altor boli.

Cauzele dentare

Cele mai frecvente cauze ale respiratiei urat mirositoare sunt cele dentare, cum ar fi limba incarcata, insemnand dezvoltarea bacteriilor intre papilele gustative, fapt pentru care este necesar ca, odata cu periajul dentar, sa periem si limba, pentru indepartarea depunerilor.

„Cariile dentare, in care raman resturi alimentare care fermenteaza si se descompun, gangrenele dentare, inflamatiile gingivale si pungile parodontale, zonele de extractie dentara in perioada de vindecare, protezele dentare necuratate in mod corespunzator si, in definitiv, igiena orala necorespunzatoare se afla si ele in stransa legatura cu o respiratie neplacuta”, a adaugat dr. Mihaela Dan.

Respiratia urat mirositoare – semn al unor boli

Respiratia urat mirositoare care persista sau un gust neplacut in gura pot fi un semn de avertizare al bolii gingivale (parodontoza), care este cauzata de acumularea de placa bacteriana pe dinti. Bacteriile determina formarea de toxine, care irita gingiile. In cazul in care ramane netratata, aceasta boala poate afecta gingiile si chiar maxilarul.

Alte cauze pot fi reprezentate de boli generale, cum ar fi amigdalita, diabet (cu miros caracteristic de acetona), infectii ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronsita, infectii cronice ale sinusurilor, diabet zaharat, reflux acid gastro-esofagian, boli hepatice sau renale, care altereaza procesarea si eliminarea unor substante metabolice. Mirosul neplacut corespunzator poate fi eliminat prin tratarea acestor boli. Mentinerea unei igiene dentare corecte, controalele stomatologice periodice si preocuparea pentru sanatate pot ajuta la evitarea acestei neplaceri.

Nu in ultimul rand si gura uscata, cunoscuta medical sub numele de xerostomie, poate provoca o respiratie urat mirositoare. Saliva este necesara pentru a umezi gura, neutraliza acizii produsi de placa, dar si pentru a indeparta celulele moarte care se acumuleaza pe limba, gingii si obraji. In cazul in care nu sunt indepartate, aceste celule se descompun si pot provoca respiratia urat mirositoare. Gura uscata poate fi un efect secundar al diferitelor medicamente, probleme ale glandei salivare sau al respiratiei in mod continuu pe gura.

Dieta necorespunzatoare

Ceea ce mancam afecteaza ceea ce expiram, deoarece alimentul odata digerat este absorbit in sange si apoi anumite substante sunt eliminate de plamani prin respiratie.

Anumite alimente cu miros puternic, cum ar fi ceapa sau usturoiul pot cauza o respiratie cu miros neplacut. Zdrobirea lor incepe in gura, lasand un miros caracteristic, insa dupa ce sunt digerate, rezulta substante care se elimina prin plamani (respiratie). Problema poate fi rezolvata partial prin periaj dentar, guma de mestecat fara zahar, folosirea atei dentare si a apei de gura, insa pana ce nu sunt complet eliminate din organism, mirosul lor poate fi doar mascat.

„Le recomand pacientilor adoptarea unei diete sanatoase, echilibrate si a meselor regulate. Anumite regimuri mai speciale – cum ar fi postul extrem si dietele foarte sarace in carbohidrati pot provoca si ele o respiratie urat mirositoare, astfel incat putem constata cu surprindere ca si persoanele care se afla la dieta se pot confrunta cu aceeasi problema a respiratiei urat mirositoare din cauza meselor rare. Periajul va masca mirosul numai temporar, astfel incat este indicat sa tratam in primul rand cauza, nu efectul”, spune medicul.

Alcoolul si tutunul

Alcoolul, tutunul si produsele inlocuitoare de tutun sunt iarasi o cauza des intalnita a respiratiei urat mirositoare. Mirosul lor provine atat din gura, cat si din plamani, iar renuntarea la folosirea lor ar aduce un mare castig, in principal pentru sanatate.

Anumite medicamente

Anumite tipuri de medicamente pot provoca, de asemenea, o respiratie urat mirositoare. „In acest caz putem vorbi de nitrati, care sunt uneori folositi pentru a trata angina pectorala, o durere piept cauzata de un blocaj in alimentarea cu sange a inimii, unele medicamente utilizate in chimioterapie, dar si fenotiazinele. In cazul in care un anumit medicament cauzeaza respiratia urat mirositoare, medicul poate fi in masura sa recomande pacientului o alternativa”, a adaugat specialistul.

Cum putem preveni aceasta problema

Mentinerea sanatatii orale este esentiala pentru a reduce respiratia urat mirositoare, astfel incat medicul stomatolog trebuie vizitat in mod regulat pentru o curatare dentara si consult. Periajul dintilor si a limbii de doua ori pe zi cu pasta de dinti pentru a elimina resturile alimentare, dar si utilizarea atei si a apei de gura este indicata pentru a curata spatiile interdentare.

Preocuparile legate de respiratia urat mirositoare trebuie discutate cu medicul dentist. Specialistul va poate ajuta la identificarea cauzei si, daca este din cauza unei probleme orale, poate dezvolta un plan de tratament pentru a ajuta la eliminarea acesteia.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: