Sari la conținut

REȚETĂ. Cum se face Pomana Porcului și ce semnificație are, de fapt?

  • de
  • ;
traditii de ignat
Sursă foto: Folclor Românesc
Ziua de Ignat, obiceiuri și superstiții

După ziua de Ignat, de pe 20 decembrie, când românii obișnuiesc  să sacrifice porcul de Crăciun, în fiecare gospodărie care păstrează tradițiile strămoșești se obișnuiește să se facă așa-numita „Pomană a Porcului”. Conform credinței populare, contactul cu sângele și consumul de carne proaspătă de Ignat asigură sănătate și putere pentru tot anul ce urmează.

Tradiția sacrificării animalelor în perioada solstițiului de iarnă își are originile în practicile străvechi ale dacilor și se regăsește la numeroase popoare. Un element esențial al acestui ritual este „pomana porcului” – un ospăț tradițional de Ignat la care participă familia, vecinii și cei care au ajutat la procesul de sacrificare și tranșare. Aceștia sunt serviți cu primele bucăți de carne proaspăt preparată, însoțite de mămăligă caldă și vin. Se crede că acest ritual aduce prosperitate și sănătate gospodăriei și a celor care mănâncă acest preparat, conform traditii-superstitii.ro.

Rețeta pentru Pomana Porcului

Pentru reţeta tradițională de pomana porcului, moştenită de la bătrâni, aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de carne proaspătă de porc
  • 300 g cârnați de porc
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de cimbru
  • 2 linguri de ulei
  • 1 pahar de apă
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare și piper după gust.
Jumări
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Mod de preparare:

Se spală carnea cu apă rece, se taie cubulețe, iar cârnații rondele, după care incingeți uleiul în tigaia în care veți așeza carnea, potrivit realitatea.net. Peste carnea tăiată se adaugă apă și se lasă la fiert timp de 30 de minute. Atunci când apa a început să scadă, se adaugă uleiul și se lasă la rumenit bine bucățile de carne.

Citeste si…

Usturoiul se curăță, se pisează, se amestecă cu puțină apă și se adaugă peste peste carne. Carnea se mai lasă câteva minute pe foc. Pe tot parcursul gătirii se amestecă carnea cu o lingură lemn, pentru a nu se lipi de fundul ceaunului.

Se adaugă și usturoiul, foile de dafin, piperul și sare după gust, și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Apoi se oprește focul și se pune pomana porcului în farfurii. Se servește caldă împreună cu mămăligă și o țuică fiartă sau vin fiert.

Din ce carne se face pomana porcului

Preparatul tradițional se gătește, de obicei, la ceaun, pe foc de lemne, în curtea unde a fost tăiat animalul, dar în mediul urban se poate adapta și la aragaz. Pomana porcului se face din bucăți de carne de porc mai împănată, coaste, cârnați proaspeți și slănină, toate condimentate cu usturoi, sare, piper și cimbru. În funcție de zonă, se pot adăuga ceapă, roșii sau untură pentru un plus de savoare.

Carnea și cârnații se fierb și apoi se rumenesc ușor, iar preparatul se servește alături de mămăligă fierbinte, murături de casă și, tradițional, un pahar de vin roșu sau țuică fiartă.

avatar image
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Citeste si…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Follow us on GoogleNews Doctorul zilei whatsapp channel