Sari la conținut

Rețetă de cozonac „ca la mănăstire”. Era preferata lui Arsenie Boca

reteta cozonac
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Cozonac cu nucă pufos

Cozonacul este un preparat îndrăgit în numeroase gospodării românești, reprezentând un element de bază de pe masa de Paște. Vă prezentăm o rețetă apreciată chiar de părintele Arsenie Boca.

Această rețetă provine din 1865, când era preparată de călugărițe cu ingrediente naturale. Ai nevoie de:

  • 100 de grame de unt cald,
  • un litru de lapte,
  • patru ouă,
  • un cubuleţ de drojdie,
  • un praf de sare
  • făină cât cuprinde.

Cum se prepară cozonacul preferat de Arsenie Boca

„Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane.

Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipsește aluatul de mâni, apoi lași de se dospește.

Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald”, este explicat în reţeta de cozonac ce datează din 1865, conform Gândul.

Trucurile lui Cătălin Scărlătescu

Chef Catalin Scarlatescu spune că un cozonac bun depinde de calitatea făinii, de timpul dedicat frământării, de cât de bun este cuptorul (să nu ardă, să coacă bine pe toate părțile, să aibă intensitatea flăcării potrivită), dar şi de câteva TRUCURI:

– Ingredientele trebuie să aibă aceeasi temperatură! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore înainte pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.

– Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade și umiditate 80.

– Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade iar spre sfârșit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a îi perimte cozonacului să se coacă bine.

– Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.5. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.

– Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.

– Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixati ouăle cu puţină sare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel