Sari la conținut

Rețetă de dulceață de gutui. Se prepară repede, gustul este divin

gutui
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
reteta de dulceata de gutui

Rețetă de dulceață de gutui. Dulceaţa de gutui este, fără doar și poate, vedetă a toamnei. Gustul delicat şi aroma specială îi oferă o savoare inconfundabilă. Pentru a obţine o dulceaţă autentică, trebuie respectate o serie de reguli.

Reţeta unei dulceţi de gutui aromate a fost oferită de maestrul gastronom, Nicolae Curelea. Pentru a obţine două kilograme de dulceaţă avem nevoie de următoarele ingrediente:

dulceata
Sursă foto: Adevarul
  • 2 kg cubuleţe de gutui, cântărite când sunt gata pregătite a fi puse în cratiţa cu sirop clocotind;
  • 2,4 kg zahăr
  • 1 litru apă de fântână sau de izvor;
  • miezul unei portocale, tăiat feliuţe;
  • miezul a două lămâi, tăiat tot feliuţe;
  • 1 lingură cu vârf coajă de lămâie tăiată fideluţă;
  • 1 lingură cu vârf coajă de portocală, tocată tot fideluţă;
  • 2 păstăi de vanilie despicate;
  • 1 lingură apă de trandafiri.

Mod de preparare dulceață de gutui

Gutuile se spală şi se taie în sferturi. Se curăţă de cotor şi de coajă şi se introduc imediat, timp de un minut într-o soluţie antioxidantă (acid citric 1%). Cele mai bune rezultate, cu privire la culoare, se obţin însă prin opărire 1-2 minute în apă, în funcţie de mărimea bucăţilor de gutui, potrivit adevarul.ro.

Gutuile curăţate se taie rapid în cubuleţe uniforme. Lămâile şi portocala se curăţă de coaja galbenă, care se toacă fideluţă şi se pune într-un castron în aşteptare. Folosim cât ne trebuie, restul conservăm în zahăr cu alcool. Coaja albă se înlătură.

Miezul de lămâie şi de portocală se taie în sferturi, pe lung, apoi în feliuţe subţiri şi se pune într-un castron, aşteptând să-i vină rândul. Sâmburii se înlătură.

Din 2,4 kg de zahăr şi 1 litru apă se face un sirop care se fierbe câteva minute. Se ia spuma, dacă se formează.

În siropul clocotind, se adaugă cubuleţele de gutui scurse de apă, miezul de lămâie şi de portocală, coaja de lămâie şi de portocală, păstăile de vanilie, legătura de frunze de druşaim şi apa de trandafiri. Amestecăm uşor cu o lingură curată şi fierbem la foc domol 8-10 minute, după care stingem focul, acoperim cratiţa cu un capac şi-o lăsăm să se odihnească până a doua zi. În acest răstimp, are loc, după cum ştim, fenomenul de plasmoliză.

Dulceaţa se toarnă rece în borcane

A doua zi, descoperim cratiţa şi aprindem focul. Fierbem la foc domol 40-50 minute, până ce dulceaţa se leagă. Din când în când amestecăm uşor. Luăm spuma ori de câte ori se formează.

Când dulceaţa este gata şi are aspect şi miros extrem de plăcute, stingem focul, scoatem păstăile de vanilie şi lăsăm dulceaţa să se răcească, acoperită cu un prosop umed.

În acest timp, spălăm şi opărim borcanele în care urmează să punem dulceaţa. Le uscăm la cuptor.

Când dulceaţa s-a răcit, o punem în borcane, umplându-le până sus la capac. Peste dulceaţă punem mai întâi o bucată de folie tăiată rotund, cât gura borcanului (lipită direct pe dulceaţă) şi după aceea înfiletăm capacul sau capsăm borcanul. Nu este nevoie de sterilizare. Dulceaţa făcută astfel se menţine în bună stare ani în şir.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel