sâmbătă, mai 28, 2022

Rețetă mucenici. Mucenicul Raw Vegan reprezintă un desert inedit pe care îl puteți consuma atât pe data de 9 martie cât și în celelalte zile ale anului. Gustul de nucă se îmbină perfect cu cel al aluatului înmiresmat cu scorțișoară, potrivit site-ului rawcoco. 

Ingrediente aluat:

–         300 gr fulgi de ovăz

–         200 gr curmale (hidratate)

–         50 gr smochine (hidratate)

Te-ar mai interesa: Prof. Vlad Ciurea: „Şi creierul se atrofiază...

–         2 linguri unt cocos

–         1 linguriţă scorţişoară

–         2 linguriţe turmeric

–         1 vârf de sare neiodată

Decor:

–         nucă măcinată

–         1 linguriţă de miere dizolvată în apă

Mod de preparare

Se mixează fulgii de ovăz până ce se transformă in faina. Separat, se mixează  curmalele şi smochinele pâna când devin o pastă asemănătoare cu gemul. Gemul se pune într-un vas separat şi se adaugă peste, progresiv, făină de ovăz, untul de cocos şi celelalte mirodenii. Se amestecă toată compoziţia până când obţinem consistenta unui aluat.

Te-ar mai interesa: Acuzații grave la adresa unui medic cunoscut! Paci...

Se lasă la frigider 20-30 minute ca să se întărească. Dupa aceea, se poate modela în formă de mucenici. După ce modelăm mucenicii, îi ungem cu apă şi miere apoi presărăm nucă măcinată. Se lasă la frigider 1-2 ore, după care se pot consuma.

“Dacă n-aş şti ca sunt pregătiţi la rece, aş putea să jur că au acelaşi gust ca şi mucenicii moldoveneşti cu care am crescut!”, spune expertul in nutritie Anca Alungulesei.

Te-ar mai interesa: Ziua Igienei Menstruale 2022: 5 sfaturi de igienă ...

Semnificaţia cifrei opt, forma pe care o au mucenicii

Tradiţia de a prepara mucenici în familie se respectă în toate zonele ţării. Femeile pregătesc 40 de figurine din aluat, numite „sfinţişori sau mucenici”, în funcţie de zona geografică. Mucenicii împletiţi din aluat dospit au forma cifrei opt şi reprezintă simbolul echilibrului cosmic, al veșniciei. Mucenicii sunt unşi cu miere, iar deasupra se presară nucă măcinată, simbolul belşugului .

Te-ar mai interesa: Simptome de colesterol ridicat: Semnul de avertiza...

În Muntenia există tradiţia preparării mucenicilor cu „zeamă”. Mucenicii sunt făcuţi tot din aluat, în forma cifrei opt, apoi deasupra se toarnă un sirop preparat din apă, miere şi mirodenii. În farfurie se adaugă nucă. Figurinele din aluat sunt simbolul mucenicilor, iar siropul aminteşte de lacul îngheţat unde creştinii au primit cununa mucenicească. După preparare, mucenicii se duc la biserică pentru a fi binecuvântaţi de preoţi, iar primele porţii de mucenici se împart săracilor, copiilor din vecini, apoi rudelor.

Te-ar mai interesa: Persoanele care vor refuza să își facă aceste anal...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private