Sari la conținut

Rețetă pentru o zacuscă absolut delicioasă. Ingredientele secrete folosite de Adi Hădean

Rețetă veche de zacuscă
Sursă foto: Wowbiz
Rețetă veche de zacuscă

Rețetă pentru o zacuscă absolut delicioasă. Pentru că sfârșitul verii se apropie cu pași repezi și gospodinele au început să pregătească tot soiul de bunătăți pentru iarnă, va propunem să încercați rețeta lui chef Adi Hădean.

Celebrul bucătar Adi Hădean a postat pe site-ul său o rețeta străveche pentru zacuscă. Este o bunătate!

Ingrediente

„Pentru 16 borcane de 370 de grame plus câteva linguri de uns rapid pe pâine, am folosit 5 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei kapia, 3 kilograme de gogoșari, un kilogram de ceapă, jumătate de litru de ulei, patru foi de dafin, o linguriță de sare, 20 de boabe de piper și o jumătate de linguriță de zahăr. toate astea s-au scăldat în trei litri de bulion, adică suc de roșii cu pulpă (să fim înțeleși).

Am copt vinetele, ardeii și gogoșarii pe grătar. Asta înseamnă că-i un pic de lucru dar merită, poți în felul ăsta să scapi de pieile de ardei și de gogoșar, care nu-s între prietenii aparatului digestiv.

De asemenea, poți să scapi de semințele lor, chiar și de semințele vinetelor, dacă se întâmplă ca acestea să fie foarte multe (nu poți să scapi de toate, dar cu cât îndepărtezi mai multe, cu atât mai bine).

Mod de preparare

Am curățat ceapa și am tăiat-o în cuburi mari pe care le-am pus pe foc mic, împreună cu uleiul (am preferat să reduc mult cantitatea de ulei, dacă-i ceva ce nu-mi place, apoi de bună seamă nu-mi place o zacuscă uleioasă). Am făcut focul atât de mic încât i-a luat aproape o oră cepei să se înmoaie corespunzător.

Între timp, vinetele, ardeii și gogoșarii se scurgeau încet și se răceau suficient de mult pentru a fi tocate. Nu am tocat nimic cu mașina, le-am tocat pe toate cu cuțitul.

E adevărat, vinetele se transformă într-o pastă destul de fină dar ardeii și gogoșarii sunt identificabili în poveste, la fel și ceapa. Buun. După ce s-a înmuiat ceapa, am pus peste ea ardeii și gogoșarii și ardeii iar după o jumătate de ceas, tot pe foc mic, am pus vinetele și mirodeniile.

După ce s-a omogenizat conținutul ceaunului, am turnat bulionul și am lăsat să fiarbă.

Când am socotit că a scăzut destul de mult, am pus sarea și zahărul, am amestecat și am extras foile de dafin, care pot să dea gust amar mâncărurilor dacă-s ținute prea mult.

Sursă: AdiHadean.ro

Rețetă de zacuscă a lui Adi Hădean

Între timp am sterilizat borcanele. Lucrul acesta poate fi făcut în mai multe feluri. O metodă e să le stivuiești în cuptor și să dai focul mic, să le ții acolo zece-15 minute, până să înfierbântă.

Le lași apoi să se răcească puțin și le umpli cu zacusca pe care ai luat-o de ceva vreme de pe foc, să nu fie chiar fierbinte.

Eu n-am folosit niciun fel de conservant pentru zacusca aceasta. E un pariu, dacă vreți. Cândva nu punea nimeni aspirină, salicil sau mai știu eu ce pentru a păstra zacusca.

Am acoperit borcanele și le-am învelit de jur împrejur cu niște perne (puteți să puneți prosoape sau pături). Le-am lăsat să se răcească încet, aproape 48 de ore (procesul acesta e un fel de pasteurizare uscată care are rolul de a distruge microorganismele de sub capac și de a sigila borcanele).

După două zile, am pus borcanele cu fundul într-o cratiță cu apă și le-am lăsat pe foc mic aproape o oră, pentru a doua pasteurizare. Ca să fiu sigur. În ceea ce privește zacusca scăpată de la îmborcănare, ai bine, a fost grozav de bună”, a scris Adi Hădean pe blog-ul său.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.