Sari la conținut

Rețeta tradițională de varză murată. Când și cum se pune varza la murat

Varza murată
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficii varza murata

Rețeta tradițională de varză murată. Când și cum să pui varza la murat. După ce trece sărbătoarea Sfântului Dumitru, gospodinele din toate colțurile țării încep să pună varza la murat, pregătindu-se pentru mesele de sărbători, mai ales pentru sarmalele de Crăciun.

Dacă vrei să te asiguri că și tu vei avea varză murată de calitate pe timpul iernii, te invit să încerci rețeta pe care am învățat-o de la bunica mea. Succesul este garantat!

Rețeta tradițională de varză murată

Ingrediente necesare:

– 15 kg varză albă (aproximativ 12 verze medii)
– 4 fire de mărar uscat întreg
– 500 g boabe de porumb
– 5 rădăcini de hrean
– 5 gutui
– 20 linguri sare grunjoasă (specială pentru murături)
– 20 litri apă

Metoda de preparare:

1. Pregătirea butoiului: Alege un butoi curat și care se închide etanș. Pe fundul acestuia așază un strat format dintr-o treime din mărarul uscat, boabele de porumb, hreanul și gutuile tăiate felii.

2. Pregătirea verzei: Fiecare varză trebuie crestată în formă de cruce la cotor și puțin scobită (aproximativ 1 cm adâncime). În locul scobiturii, adaugă câte o linguriță de sare grunjoasă. Varza astfel pregătită se așază în butoi, cu partea scobită în sus, pentru a nu curge sarea.

3. Alternarea straturilor: După ce ai pus un strat de varză, adaugă încă un strat din amestecul de mărar, gutui, hrean și porumb. Repetă acest pas până umpli butoiul cu varză și restul ingredientelor.

4. Saramura: După ce ai aranjat varza, închide butoiul și lasă-l așa peste noapte. A doua zi, prepară saramura folosind raportul de o lingură de sare la fiecare litru de apă. Amestecă bine până când sarea se dizolvă complet, apoi toarnă saramura peste varză, asigurându-te că este complet acoperită.

5. „Vânturarea” sau pritocirea verzei: După o zi, este esențial să „vânturi” varza. Folosește un furtun de cauciuc sau o țeavă pe care o introduci până la fundul butoiului, suflând aer timp de 5-10 minute. Acest pas ajută la o fermentare uniformă și previne formarea mucegaiului. Repetă procedura zilnic, timp de o săptămână până la 10 zile.

6. Finalizarea: După această perioadă de pritocire, dacă nivelul saramurii a scăzut, completează-l. De asemenea, așază deasupra o farfurie cu o greutate pe ea, astfel încât varza să rămână scufundată în saramură. Închide bine capacul butoiului și mută-l într-un loc răcoros, fie în balcon, fie în beci.

Varza murată astfel preparată va fi gata pentru delicioasele sarmale, care capătă un gust deosebit dacă le fierbi în vin.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel