Sari la conținut

REUȘITĂ! Medicii au reușit, pentru prima dată, să neutralizeze o genă a maladiei Alzheimer

O genă asociată cu boala Alzheimer a fost neutralizată în celulele nervoase pentru prima dată. Savanţii de la Gladstones Institutes din San Francisco „au oprit” o proteină asociată cu gena apoE4, care afectează neuronii, ceea ce duce la demenţă.

Având doar o copie a genei apoE4 dublează riscul apariţiei bolii Alzheimer, în timp ce două copii cresc de 12 ori riscul apariţiei bolii, scrie Daily Mail.

Celulele donate de pacienţii cu Alzheimer care cuprindeau două copii a apoE4 au fost comparate cu cele normale, care nu produceau gena. Rezultatele sugerează că prezenţa genei apoE4 cauzează deteriorarea ţesutului nervos, care ar fi evitată prin neutralizarea genei.

Compusul care inhibă proteina de la baza apoE4 a fost testat numai în condiţii de laborator, iar cercetătorii lucrează în continuare pentru îmbunătăţirea acestuia pentru a fi testat direct pe pacienţi.

„Dezvoltarea unui medicament împotriva bolii Alzheimer a fost în mare parte o dezamăgire în ultimii zece ani. Multe merg bine pe şoareci, dar eşuează în testele clinice”, a precizat Yadong Huang, autorul studiului. „Una dintre problemele din domeniu a fost cât de inexacte sunt studiile pe şoareci”.

„Alzheimer va deveni ceva ca HIV”, a precizat Michel Goedert, de la Universitatea din Cambridge, un cercetător proeminent în domeniul bolii Alzheimer. „Va fi acolo dar va fi controlată sau diminuată de tratamente. Nu va mai fi o problemă majoră a societăţii”.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel