Sari la conținut

Revoltător! Un bucureștean a murit lângă echipajul de salvare pentru că salvatorii nu au știut să îl resusciteze

Un bărbat de 61 de ani a murit, deşi lângă el se afla un echipaj de urgenţă privat, angajat să intervină. Dar aşa-zişii salvatori n-au ştiut manevrele de bază, iar firma lor nu avea autorizaţie de funcţionare, spune şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Un martor a început să filmeze când bărbatul era prăbuşit la pământ, iar lângă el tocmai ajunsese o echipă medicală de la un serviciu privat de ambulanţă.

Asistenta îi ia tensiunea bărbatului de 61 de ani, deşi nu mai prezenta semne vitale. Abia după aceea trece la masajul cardiac, care este însă greşit aplicat şi durează doar 11 secunde, potrivit știrileprotv.ro.

Cei doi n-au nici defibrilator, deşi este obligatoriu pe o ambulantă de urgenţă. Martorii îşi dau seama că cei doi nu procedează corect şi speriaţi sună la 112.De la minutul 2 şi 13 secunde, aşa-zisul echipaj de prim ajutor renunţa să mai facă ceva şi aşteaptă echipajul SMURD, care ajunge peste alte 2 minute şi 35 de secunde. Era însă prea târziu, deşi cei de la SMURD au făcut în mod corect, timp de 9 minute, toate manevrele pentru a-l salva pe bietul om.

“Masajul cardiac de bază trebuie să ştie să facă orice cetăţean, nu mai zic de cei îmbrăcaţi în haina de ambulanţă. Lipsă de reacţie totală aproape şi confuzia totală a atras atenţia că echipa nu ştia pe ce lume trăieşte”, a declarat Raed Arafat pentru stirileprotv.ro.

Ambulanţa aparţine firmei AMBUHELP şi fusese contractată pentru a fi prezentă la un târg, în Piaţa Obor. Echipajul trebuia să acţioneze dacă vreunui vizitator i se făcea rău, ceea ce s-a şi întâmplat. Numai că cei doi angajaţi au fost depăşiţi de situaţie. Iar acum sunt vizaţi de o anchetă penală deschisă pentru ucidere din culpă.

O a doua investigaţie are loc în legătură cu acest serviciu de ambulanţă. AMBUHELP deserveşte pacienţi, cu toate că nu are autorizaţie de funcţionare, spune Raed Arafat.

Firma este ascunsă privirii, cu greu poţi să-ţi dai seama că în spatele unui restaurant se ascunde un cămin pentru bătrâni şi o parcare pentru ambulanţe de prim ajutor. I-au găsit însă inspectorii DSU la începutul lunii trecute, când i-au amendat cu 15 mii de lei pentru că funcţionau ilegal şi le-a pus în vedere să înceteze activitatea. Reacţia reprezentanţilor firmei este greu de calificat.

Apoi, îi face respiraţie gură la gură, în timp ce colegul femeii preia nehotărât manevrele de resuscitare. Acesta începe să preseze toracele, însă nu păstrează nici ritmul şi nici intensitatea necesare. Procedura corectă specifică faptul că trebuie făcute 100 de compresii într-un minut.

Citiți continuarea pe stirileprotv.ro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel