Sari la conținut

Revoluţionar! Inteligența artificială va putea detecta cancerul

Sursă foto: AstraZeneca

Din cuprinsul articolului

Oamenii de ştiinţă sunt încrezători că în viitorul nu foarte îndepărtat inteligenţa artificială (AI) va putea ajuta la diagnosticarea precoce a bolilor oncologice.

O nouă cercetare publicată în revista Biology Methods & Protocols, de Oxford University Press, prezintă un model privind analiza fragmentelor ADN pentru depistarea celulelor tumorale prin procesul cunoscut sub denumirea de metilare.

Fiecare celulă individuală posedă milioane de aceste semne de metilare a ADN-ului. Cercetătorii au observat modificări ale acestor mărci în dezvoltarea timpurie a cancerului; acestea ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului. Este posibil să se examineze ce baze din ADN sunt metilate în cancere și în ce măsură, în comparație cu țesutul sănătos.

sursa foto: futureoflife.org

Identificarea semnăturilor specifice de metilare a ADN-ului care indică diferite tipuri de cancer poate fi asemuită cu căutarea unui ac în carul cu fân. Acesta este punctul în care cercetătorii implicați în acest studiu consideră că AI poate fi de ajutor.

Echipa de la Universitatea Cambridge și de la Imperial College London au antrenat un model de AI, folosind o combinație de învățare automată și profundă, pentru a analiza modelele de metilare a ADN-ului și pentru a identifica 13 tipuri diferite de cancer (inclusiv cancerul de sân, de ficat (hepatic), de plămâni și de prostată) din țesuturi necanceroase cu o precizie de 98,2%.

Utilizarea unui model AI de bază

Cercetătorii consideră că un aspect important al acestui studiu a fost utilizarea unui model AI de bază, explicabil și interpretabil, care a oferit informații despre raționamentul din spatele predicțiilor sale. Echipa a explorat mecanismele interne ale modelului AI și a arătat că acesta consolidează și îmbunătățește înțelegerea proceselor de bază care contribuie la apariția cancerului, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Identificarea acestor modele neobișnuite de metilare (potențial din biopsii) ar permite furnizorilor de servicii medicale să detecteze cancerul din timp, ceea ce ar putea îmbunătăți dramatic rezultatele pacienților, deoarece majoritatea cancerelor sunt tratabile sau vindecabile dacă sunt detectate suficient de devreme.

„Metodele computaționale precum acest model, prin intermediul unei mai bune instruiri pe date mai variate și a unor teste riguroase în clinică, vor oferi în cele din urmă modele de inteligență artificială care îi pot ajuta pe medici la detectarea și depistarea precoce a cancerelor”, a declarat autorul principal al lucrării, Shamith Samarajiwa, într-un comunicat. „Acest lucru va oferi rezultate mai bune pentru pacienți”, a adăugat acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel